open-navfaktor-logo
search
Održao press u Sarajevu
Konaković: Poslat ćemo protestnu notu državama koje su glasale protiv Rezolucije o Srebrenici
AUTOR: Anadolija/Fena
23.05.2024. u 19:49
get url
text
Elmedin Konaković
Elmedin Konaković
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, komentarišući usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (GS UN), poručio je će se od danas cijeli svijet, svake godine 11. jula sjetiti žrtava genocida u Srebrenici, javlja Anadolija.
- Istinski sam sretan što je danas istina u Generalnoj skupštini UN-a pobijedila, što su danas pobijedili fakti iz presuda međunarodnih sudova, što će od danas cijeli svijet, prije svega, u Generalnoj skupštini UN-a, svake godine 11. jula sjetiti se žrtava genocida u Srebrenici, što će širom svijeta, u svim civiliziranim zemljama, biti podignuta svijest o tom događaju - kazao je Konaković u obraćanju novinarima u Sarajevu, povodom usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici.
Istakao je da se ovom Rezolucijom šalje nikada jasnija poruka svima koji negiraju genocid u Srebrenici i veličaju ratne zločince.
- Mislim da je ovo vrlo važan proces, ne samo za Bosnu i Hercegovinu nego i za cijeli svijet. Ovo je borba da se istina pozicionira onako kako zaslužuje. Veoma nam je važno da danas od onih koje smo slušali nismo čuli od nikoga, čini mi se, da je govorio protiv činjenica ili je govorio o negiranju genocida, osim predsjednika Srbije Aleksandra Vučića - rekao je Konaković.
- Nikakva pobjeda, nikakva likovanja, ovo je djelić pravde za porodice žrtava genocida u Srebrenici i za one koju su doživjeli te strašne zločine - dodao je.
Na kraju je poručio da su neki političari u Srbiji i bh. entitetu RS pokušali zaustaviti ovaj civilizacijski proces.
- Oni koji su prijetili destabilizacijom u Bosni i Hercegovini i regionu, oni koji su jedini govorili o kolektivnoj krivici, mislim na Vučića, Milorada Dodika i još nekoliko zvaničnika iz Srbije i RS-a, kada se ova Rezolucija počne primjenjivati, morat će svom narodu objasniti zašto su ga gurali u koncept kolektivne odgovornosti, kako bi pokušali zaustaviti jedan civilizacijski proces - kazao je Konaković.
On je istakao i da će Ministarstvo vanjskih poslova BiH, kako javlja Fena, sutra poslati protestnu notu svim državama, njih 19, koje su glasale protiv Rezolucije.
- Smatramo to kršenjem međunarodnog prava, nepriznavanjem međunarodnih presuda, smatramo to svrstavanjem na stranu počinilaca ratnih zločina i smatramo to svojom diplomatskom i ljudskom obavezom – rekao je Konaković.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.