open-navfaktor-logo
search
Detalji press konferencije
Konaković: S Dodikom sam partner da bi Bosna i Hercegovina išla naprijed
Politički predstavnici u Bosni i Hercegovini još uvijek imaju priliku koja je pred zemljom u smislu njenog evropskog puta, kazao je danas u Sarajevu ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i lider Naroda i Pravde Elmedin Konaković koji je u Strasbourgu imao niz sastanaka s visokim evropskim dužnosnicima.
13.09.2023. u 14:11
get url
text

Naveo je da su u posljednjim danima od sastanaka na Bledu došle ohrabrujuće poruke iz Evropske unije jer je rečeno da je politika proširenja vrlo živa i aktivna, dodajući da je odobren paket od 14 milijardi eura u narednih sedam godina. 

- Uz to odobreno je šest milijardi eura u naredne tri godine, od čega će četiri milijarde biti usmjereno na poboljšanje poslovnog ambijenta na prostoru zapadnog Balkana, a dvije milijarde su grant sredstva. Ukoliko BiH ispadne iz tog paketa najveću odgovornost imat će bh. političari i ponajviše političari iz bh. entiteta Republika Srpska - kazao je Konaković.

Kaže da posljednja dešavanja iz Republike Srpske zabrinjava evropske zvaničnike i takva retorika i stavovi smetaju BiH na njenom putu ka Evropskoj uniji u trenutku, ističe Konaković, kada je već mnogo toga urađeno u posljednjih sedam mjeseci.

Apelirao je stoga na poslovnu zajednicu da izvrše pritisak na političare jer se govori o otvaranju i pristupu zemalja zapadnog Balkana evropskom tržištu, što bi bilo velika prilika za razvoj biznisa i to bi bila veoma važna ekonomska injekcija za privrednike.

Konaković kaže da je tokom razgovora s visokim EU dužnosnicima navedeno da su raspoloženi da pomognu BiH, a prije svega potrebno je donijeti Zakon o sudu oko kojeg postoji koalicioni dogovor, kao i Zakon o sukobu interesa, oba su dio prioriteta koje BiH treba isporučiti za napredak ka EU.

- Naša BiH, svi njeni dijelovi, ima priliku da kao nikada do sada uskoči na taj evropski voz i da benefite koje mi trebamo da obezbijedimo osjete svi građani BiH u svojim džepovima. Još jednom apelujem za sve one koji vole ovu zemlju i planiraju u njoj živjeti da maksimalno pritisnu sve političare u oba bh. entiteta i Brčko distriktu. To je evo neki presjek aktivnosti koje smo imali u zadnja dva dana, imali smo 10 sastanaka sa 12 zvaničnika. Neke kritike koje smo tamo dobili su uglavnom vezane za trenutna politička dešavanja u manjem bh. entitetu RS - kazao je.

Dodao je da ge je informacija o sastanku koji je Dodik jučer organizirao u Istočnom Sarajevu zatekao na sastanku sa Varhelyjem, pa se potom desio još jedan, "pa evo još jedan jutros dok je letio".

- Upalio sam internet i prva stvar koja me naravno zanimala da li je bilo eventualne odluke o napuštanju institucija kadrova iz RS-a. Vidim da nije, ali da se ponovo postavljaju neki ultimatumi, priča o nekim uslovima, što naravno u ovom trenutku nit je prikladno nit je dobro, niti treba, niti se smije dešavati i pozivam još jednom da potpisane stavove, stavili smo potpise nas devet predsjednika na jedan dokument i jedan dio te grupe nije ispunio dato obećanje. Trebamo to završiti pa onda ići dalje. Zaista smeta na evropskom putu, smeta BiH činjenica da još uvijek dominiraju te neke poruke koje u ovom trenutku zaista su bespotrebne - rekao je Konaković.

Tu je i pitanje imenovanja državnom koordinatora za IPA fondove, a Konaković koji je i lider Naroda i Pravde, stranke koja čini koaliciju na državnom nivou, napominje da oko tih pitanja postoji saglasnost da se završi do oktobra kada će biti prezentiran Izvještaj o napretku BiH ka EU.

- Očekujemo u oktobru da dobijemo početak pregovora, možda bez datuma, ali očekujemo da se ide u proces donošenja odluka. BiH ima priliku da uskoči u EU voz i da benefite osjete svi građani cijele BiH - istaknuo je Konaković.

Ipak, kazao je da je sada u finišu pred donošenje važnih odluka bio u prilici da objašnjava zašto je visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Christianu Schmidtu zabranjen dolazak u Republiku Srpsku i zašto se negira njegov legitimitet te zašto se negiraju sudske odluke.

Govoreći o aferi s ulaskom ruskih diplomata protjeranih iz zemalja EU-a, koji su se obreli na listi diplomata u Bosni i Hercegovini, Konaković je ponovo kazao da su oni "u Bosnu i Hercegovinu ušli kada je na čelu Ministarstva bila Bistera Turković, direktora OSA-e je bio Osman Mehmedagić, a zamjenik direktora Granične policije Fahrudin Halač".

- Jedan od njih, Serov, došao je 25.10.2022. godine. Drugi, Anton Sokolov je došao 12.1.2023. godine. To su oba datuma kada još nije bilo formirano Vijeće ministara BiH. Bisera Turković je bila ministrica vanjskih poslova BiH, Osman Mehmedagić na čelu OSA-e, Fahrudin Halač bio je zamjenik direktora Granične policije BiH. Ruska ambasada je ministastvu tada uputila dopis i zatražila ID kartice za diplomate. Ministarstvo je obavijestilo ambasade da rade najavu dolaska diplomata 15 dana uoči ulaska u BiH, što se u ovom slučaju nije desilo, ušli su bez najave. Onda je Ambasada Rusije uputila dopis da im se izdaju ID kartice, što je ključni dokument koji uređuje prava i obaveze diplomate. Imam zahtjeve sa slikama i potpisima obojice diplomata - kazao je Konaković.

On je dodao da su "obje ID kartice potpisane od uposlenika Ministarstva vanjskih poslova BiH kada je ministrica bila Turković".
Dokumente je, dodao je, potpisao čovjek koji je u to vrijeme bio na probnom radu u Ministarstvu, a šef službe je "sklonjen jer je bio nepodoban, a Bošnjak je".

- Ja sam ga po dolasku u Ministarstvo vratio - kazao je Konaković, dodavši da su obojica diplomata "prešli granicu BiH bez da je iko od nadležnih službi reagovao".

Dodao je da su "analizirajući ovaj problem, našli još i gore", te da su se, između ostalog, "na diplomatskim listama nalazili i mrtvi ljudi", kao i da "teza da smo nekom prepustili sigurnosni sektor, od ovih koji su uništili sigurnosni sektor, nije tačna".

Na pitanje novinarke RTRS-a o legitimitetu visokog predstavnika Christiana Schmidta, Konaković je kazao da je "to čista priča" i da je "Schmidtvov legitimitet neupitan". Dodao je da se ova priča oko njegove legitimnosti dogodila "u katastrofalnom tajmingu, kada treba da nasmijani hodamo kroz hodniku u Strazburu zbog onoga što smo uspjeli za ovih sedam mjeseci".

Upitan koji je odgovor "Trojke" kao koalicijskog partnera na ovo što Dodik radi, kazao je:

- Trojka će raditi sve što je radila i dosad, dakle jačati institucije BiH koje su dvije decenije stranački ruinirane. Dakle, pozdravljam odluku Suda da procesuira Dodika zato što je izvršio napad na Ustavni sud Bosne i Hercegovin, mog partnera u vlasti, s kojim sam partner da bi BiH išla naprijed, a ne jer se mi nešto puno volimo. Mi ćemo i dalje istrajavati na zaštiti institucija BiH... učinit ćemo sve, progutati sto žaba da mi ne budemo odgovorni za priliku koja se Bosni i Hercegovini pružila, a da se ona ne iskoristi.

_DSC7803.JPG
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.