open-navfaktor-logo
search
Prvi radni dan
Konaković se sastao sa Sattlerom: Nastavak puta BiH prema evropskim integracijama
Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković susreo se danas sa šefom delegacije EU u Bosni i Hercegovini Johannom Sattlerom. Susretu je prisustvovao zamjenik ministra vanjskih poslova Josip Brkić.
26.01.2023. u 17:00
get url
text

Sagovornici su se složili sa konstatacijom da je sada nakon formiranje Vijeća ministara BiH data velika šansa novom sazivu za napredak i nastavak puta BiH prema evropskim integracijama, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva.

Ambasador Sattler istaknuo je snažnu volju delegacije EU u BiH da asistira BiH na putu prema EU sa željom da napredak bude što skorije vidljiv.

- Asistencija je nešto što itekako trebamo - naveo je ministar Konaković, te dodao da u novostvorenom dobrom političkom ambijentu svoj rad i angažman želi upotrijebiti za napredak građana i države BiH.

Zamjenik Brkić rekao je da politička situacija pokazuje dobru volju i daje šansu za nastavak saradnje dijalogom te da treba ići na sljedeći nivo prema evropskim integracijama, na način da se uređuju horizontalne strukture u BiH koje su osnova za napredak.

Sagovornici su se složili da kroz segmente ekonomije, socijalnih, energetskih i kulturnih potencijala treba ići ka zajedničkim ciljevima, saopćeno je iz Ministarstva.

Konaković se prvog dana na toj funkciji sastao i sa ambasadorom Palestine i doajenom diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini Rezeqom Namoorom.

Ambasador Rezeq Namoor je, u svoje lično ime i u ime ministra vanjskih poslova Države Palestine, čestitao ministru Konakoviću na imenovanju na dužnost ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i zaželio mu uspjeh u radu, te napredak svim građanima u Bosni i Hercegovini.

Tokom sastanka, ambasador Namoor informisao je Konakovića da će predsjednik i ministar vanjskih poslova Države Palestine narednih dana uputiti mu pozivnicu da posjeti Državu Palestinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.