open-navfaktor-logo
search
Danas idu na EXPO
Konaković sve "objasnio", kaže da Košarca čeka nesanica, ali nije rekao u kojem svojstvu on putuje u Dubai
Otkazivanje nastupa na EXPO Dubai bio je još jedan pokušaj SNSD-a i Košarca da pokažu kako BiH ne funkcioniše, kazao je to Elmedin Konaković, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i jedan od članova delegacije koja putuje u Dubai gdje će se na sajmu predstaviti i BiH.
15.12.2021. u 11:56
get url
text

- Na EXPO-u je trebalo pokazati jedan prazan štand, onaj na čijem se jarbolu vijori zastava BiH - naveo je Konaković, dok je istovremeno cijela bh. javnost svjedočila tome da bh. štand u Dubaiju i jeste prazan već sedmicama. 

- Proces skoro doveden do kraja, a onda naprasno otkazivanje. Od svih štandova da prazan bude samo naš. Privrednici su javno negodovali, mediji pisali o propuštenoj prilici i šteti za našu privredu. Predsjednik Vanjskotrgovinske komore najavio da će EXPO tužiti BiH. Generalno osjećaj nemoći pred rušiteljima BiH. Uskače Vlada Kantona Sarajevo i ministar Adnan Delić.

Nas nekoliko lobira intenzivno da Kanton Sarajevo preuzme tehnički dio organizacije i preuzme troškove. Zahvaljujući prijateljima iz UAE pravi se presedan i KS preuzima organizaciju. Košarac negoduje, piše pisma kako tako ne može – napisao je Konaković na svom Facebook profilu.

Kazao je da štand BiH ipak neće biti prazan te da se zastava BiH ipak vijori na ovoj manifestaciji.

- U kratkom roku Delić organizuje sve što treba. Preuzima se agencija koja je certificirana od EXPO-a i već je odabrana od Vijeća ministara. Preuzima se i dodatno popravlja ugovor u kojem je BiH već imala određene popuste i privilegije. Potpuno se poštuju pravila EXPO-a koja su univerzalna za sve i propisuju šta od radne snage treba i koliko se to plaća. Propisuju tačne nazive tih pozicija. Malo se progugla i vidite da je tako u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji. Vidjet ćete i da su naši troškovi značajno manji je su prijatelji iz UAE za nas platili dio troškova – naveo je također.

Istakao je kako Organizacioni odbor poziva najviše zvaničnike BiH da predvode delegaciju.

- Pozvani su Željko Komšić, Šefik Džaferović, Bisera Turković, gradonačelnici Banje Luke, Mostara, Sarajeva. Komšić i Džaferović ne idu, Turković šalje šefa kabineta. Pozvani su jer je tako red jer ne gledamo na to politički i stranački. Zašto ne ide baš niko od nabrojanih, pitajte ih.

VEZANI TEKST - Pojavio se spisak: Ko sve o trošku građana KS ide u Dubai na EXPO

 

Na Facebook stranici EXPO-a možete vidjeti da delegacije uglavnom predvode predsjednici država. Našu će predvoditi, na sreću jer ga imamo dr. Denis Zvizdić, predsjedavajući Parlamenta BiH (Zastupničkog doma, op. a). U delegaciji putuju privrednici, veliki broj, mediji i još neki zvaničnici. Dan BiH na EXPO 18.12 je, bogatim programom na našem štandu počinje promocija BiH. E tad, kad sve počinje, počinje haranga SDA medijske i podaničke mašinerije. Izmišljaju se informacije, prave se lažni skandali. Iz Košarca jad, iz ovih drugih čemer – napisao je Konaković.

Naveo je kako su sve informacije dostupne na uvid svima, te da je organizator zaštitio od javnosti popuste koje su dobili. Podsjetimo, informacije nisu bile dostupne svima, niti vlast u KS namjerava javnosti predočiti informacije, što je sinoć u Skupštini kazao i ministar Delić. 

- Lagano se sve uporedi sa troškovima Srbije, Hrvatske, Slovenije. Posebno ovaj dio sa plaćama uposlenih. Napadu se naravno pridružuju oni koji su mislili da treba da dobiju dio posla, a nisu. Iskreno, ako se zagrebe politički, mnogo su mi bliži ovi što nisu dobili posao od ovih koji su dobili. Putujem danas sa delegacijom u Dubai. Putuje mnogo ljudi koji će prezentirati potencijale naše BiH. Bit ćemo dio svijeta, BiH je država koja funkcioniše. Javit ćemo se sa EXPO-a u svoju domovinu i prenijeti utiske. Znam da Košarca čeka nekoliko dana nesanice kad vidi s kim se sastajemo i kakve ekonomske aktivnosti najavljujemo. Tužno je što će besane noći imati i Košarčevi koalicioni partneri, čemerno je. Napisat će poneki tekst u medijima čije vlasnike udare nogom u stražnjicu i poslat će ga budžetarijatu da dijeli. E sad zamislite da se mi na to obaziremo – zaključio je Konaković.

U svom osvrtu na temu EXPO-a nije napisao niti riječ o tome zašto, primjera radi, on treba biti dio delegacije kojoj građani plaćaju put, kao samo jedan od 35 zastupnika u Skupštini KS i jedan od 58 delegata u Domu naroda FBiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.