open-navfaktor-logo
search
Sastanak sa Cavusogluom
Konaković u Ankari: Čuvati i jačati odnose Turske i Bosne i Hercegovine
Naša emocija i naša opredijeljenost da pomognemo narodu Turske je neupitna, Bosanci i Hercegovci su pokazali koliko veliko srce imaju, poručio je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković danas u Ankari.
15.02.2023. u 09:54
get url
text

Nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova Turske Mevlutom Cavusogluom još jednom je izrazio saučešće vlastima i turskom narodu zbog razornog zemljotresa koji je odnio desetke hiljada ljudskih života.

- Imali smo drugi plan. Naš plan je bio da dolaskom na Antalija diplomatski forum još jednom potvrdimo važnost odnosa naše dvije zemlje, naglasimo koliko je Turska i turski narod u vrhu prioriteta bh. vanjske politike i to su bili planovi za neka sretna vremena. Ove okolnosti su nas motivirale da promijenimo svoje rasporede i da dolaskom u Tursku pokažemo i suštinski i simbolično da čvrsto stojimo uz narod Turske i vlasti turske države - poručio je Konaković.

Podsjetio je da su u svim krizama u historiji Bosne i Hercegovine, prvi koji su priskakali u pomoć bili uglavnom predstavnici turske vlasti i "na tome smo im zahvalni".

Konaković je podsjetio i na poplave koje su 2014. godine pogodile Bosnu i Hercegovinu.

- Turski timovi bili su među prvima ili prvi na terenu zajedno sa našim u spašavanju ljudskih života. Ponosan sam na činjenicu da je Bosna i Hercegovina među onima koji su poslali najviše ljudi u svojim spasilačkim timovima i da su se ti timovi već dokazali i spasili nekoliko ljuskih života. U poređenju sa velikim svjetskim ekonomijama mi nismo tako razvijena zemlja i snažna ekonomija, ali je naša emocija i opredjeljenje da budemo uz narod i vlasti Turske u ovom trenutku zaista neupitna - istakao je Konaković.

Naglasio je da su Bosanci i Hercegovci još jednom pokazali koliko veliko srce imaju. Posjetit će danas i Hatay, koji je pogođen razornim zemljotresima.

- Žao mi je što neću imati više vremena da posjetim i druga područja. Otići ćemo tamo kako bismo stisnuli ruku i zahvalili se onima na koje smo zaista ponosni, na naše spasilačke timove koji su bez oklijevanja, ne čekajući neke administrativne procedure, pojurili na mjesta stradanja - rekao je Konaković.

Dodao je da će BiH i dalje u svojim kapacitetima, koliko budu u mogućnosti, pružiti i materijalnu, ljudsku i svaku drugu pomoć u obnovi razrušenih područja u Turskoj.

- Drago mi je da sam se još jednom uvjerio koliko je jaka turska nacija i država. Uspjeli ste za kratko vrijeme, u ovako teškoj situaciji, pokazati koliko ste jaka nacija i koliko ste primjer cijelom svijetu. Pred nama su i druga ozbiljna politička pitanja, ozbiljne političke teme. Nadam se da ćemo na polju ekonomije i naših bilateralnih odnosa dodatno institucionalno čuvati i jačati odnose Turske i Bosne i Hercegovine. Prioriteti Bosne i Hercegovine u polju vanjske politike su evroatlantske integracije. Dobijanjem kandidatskog statusa smo potvrdili tu opredijeljenost i predano radimo na ispunjavanju tih 14 prioriteta. Ali smo našim prijateljima u Evropi i širom svijeta svaki put naglasili koliko nam je pored evroatlantskog puta važno zadržati i jačati snažne veze sa Turskom i drugim zemljama koje dolaze sa istoka jer to ima svoju i kulturnu i historijsku i suštinsku vrijednost - naglasio je Konaković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.