open-navfaktor-logo
search
Politički forum
Konaković u Briselu: Nemamo drugu opciju, iako neko ima simpatije prema drugim geografijama
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković izjavio je danas u Briselu tokom Drugog političkog foruma na visokom nivou između Evropske unije i BiH da se razgovori nastavljaju i da su se i dotakli i tema oko kojih još nema konsenzusa.
05.12.2023. u 12:11
get url
text

Za Konakovića je najbitnije da se razgovara i mimo spornih tema.

- Najveća vrijednost ove naše priče je što bez obzira na okolnosti, tenzije, nerazumijevanje, nesporazume mi stalno sjedamo i pokušavamo naći dogovore, kompromise koji bi BiH značajno približili EU a time značajno poboljšali značajno uvjete ljudima koji žive na prostoru BiH. Razgovarali smo oko čega se slažemo i ne slažemo. Mislim da bismo u povratku trebali brzo definisati novi sastanak koalicije na državnom nivou kako bismo teme koje smo danas otvorili eventualno konkretizirali. Sada je ovaj sastanak operativniji od ovog jutros - kazao je šef bh. diplomatije.

Prema njegovim riječima, jutros je bio politički narativ na kojem je još jednom izražena dobra volju za nastavak integracija u EU.

- Podsjetit ću na bitnu činjenicu da BiH godišnje u EU izveze 75 ukupnog izvoza. To sa regionom ukupno iznosi 93-94 procenta. Mislim da nemamo drugu opciju, iako neko ima simpatije prema drugim geografijama. Jedna je jedina putanja je integracija BiH ka Briselu - rekao je Konaković.

Naveo je oko kojih tema i dalje nema dogovora.

- Pitanje Ustavnog suda oko kojeg se svi slažemo da strane sudije treba da odu jednog dana ili treba da odu sad. Način promjene ili formulacije Ustavnog suda Bošnjaci koji imaju preko 50 posto ako govorimo o etničkom sazivu onda očekujemo da Bošnjaci imaju pola Ustavnog suda. Ako ne govorimo o etničkom spremni smo govoriti o drugim formulama. Razgovaramo i o tome. Još imamo otvoreno pitanje sjedišta Apelacijskog vijeća ili Suda koji bi o tome trebao odlučivati. Danas smo i to dotakli ali nemamo tih posebnih problema sa zakonom o sprječavanju pranja novca, sukobu interesa, nemamo neke političke pozadine - istakao je Konaković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.