open-navfaktor-logo
search
Razišli se i partneri
Konaković: U Laktašima bio razgovor, ne dogovor; Košarac: Ovo je političko pranje na sarajevski način
Sastanak kojeg su sazvale stranke "Trojke" (SDP, Naša stranka i NiP) na temu izmjena Ustava Bosne i Hercegovine završen je u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.
29.01.2024. u 14:51
get url
text

Poziv za sastanak je upućen svim parlamentarnim strankama, ali je opozicija odbila poziv i pojavile su se samo delegacije stranaka koje čine vlast na državnom nivou, što je kazao i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković na press konferenciji nakon sastanka.

On je kritikovao što se nije pojavila opozicija, te podsjetio da za izmjene Ustava BiH, što je bila tema sastanka, treba dvotrećinska većina u bh. Parlamentu.

Stava je da je ovo bio ozbiljan sastanak, a da su "neodstajali oni koji bi trebali shvatiti važnost za BiH aktuelnog trenutka". 

Bilo je riječi i o izmjenama Izbornog zakona, a Konaković se osvrnuo i na sastanak vladajućih stranaka ("Trojka", HDZ i SNSD) održan nedavno u Laktašima, te rekao da je dogovor ono što potpišu, a da je u Laktašima bio razgovor. 

Staša Košarac, koji je bio u delegaciji SNSD-a, pak je odgovorio da je ovo pokušaj da se na dnevni red stavi izmjena Ustava, što nije prioritet već je najvažnije provedba dogovora iz Laktaša, te dodao da bi bilo korektno da su partneri iz FBiH pitanje izmjena Ustava kandidovali u Laktašima. Ono što se desilo u Laktašima, za razliku od Konakovića, Košarac je nazvao dogovorom.

- Čini mi se da se pokušava dogovor iz Laktaša derogirati pod uticajem nekih koji žele modelirati neka rješenja. Mi želimo da razgovaramo u korektnoj političkoj atmosferi. O ovome se danas nije kredibilno govorilo. Ovo je možda pokušaj skretanja pažnje nekih od dogovora iz Laktaša. Nastavit ćemo dalje da radimo na dogovorima iz Laktaša - dodao je Košarac.

Rekao je da će neko reći "razgovor", neko "dogovor".

- Mi cijenimo da je ovo dogovor. Već ulazimo u provedbu nekih elemenata dogovorenog u Laktašima - kazao je Košarac, koji je pokušaj da se to nazove samo razgovorom nazvao "političkim pranjem na sarajevski način".

Milan Petković, zastupnik Ujedinjene srpske, koja je SNSD-ov partner, rekao je da je dobro da su se danas sastali jer uvijek ima tema za razgovor, ali da nisu postigli dogovor.

- Treba što prije da se održi novi sastanak, da se nastave razgovori započeti u Laktašima, na kojim je postignut visok nivo dogovora oko Izbornog zakona i drugih, koji se tiču evropskog puta BiH – dodao je i napomenuo da danas nikakav materijal ni prijedlozi o izmjenama Ustava nisu bili na stolu i da se samo razgovaralo o tome da je potrebno mijenjati Ustav kako bi bile provedene presude Evropskog suda za ljudska prava.

{$galerijaFotografija}

Press, Elmedin Konaković, Staša Košarac, Milan Petković, Čedomir Stojanović, 29.01.2024
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.