open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
Konaković u neugodnoj situaciji: Nema odgovora na pitanja zastupnika SDA, evo kako se izvlačio
Skupština Kantona Sarajevo (KS) danas raspravlja o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija KS, kojeg su u proceduru uputili klubovi Naroda i pravde, SDP-a, Naše stranke i samostalnih zastupnika.
17.12.2020. u 15:31
get url
text

Taj prijedlog podrazumijeva spajanje Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture i Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, kao i razdvajanje sadašnjeg Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS na dva ministarstva, jedno za predškolsko, osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje, a drugo za nauku, visoko obrazovanje i mlade.

S obzirom na to da skupštinska većina namjerava imenovati novu Vladu KS do kraja ove godine, te da je rok za dostavljanje imena ministara 12 dana prije sjednice na kojoj bi se potvrđivalo imenovanje, skupštinskoj većini se, uprkos činjenici da su se okupili još 9. oktobra, žuri da hitno usvoje izmjene ovog zakonskog rješenja.

VEZANI TEKST - Nova Vlada KS do Nove godine: "Četvorka" kasni, prijete "štetnim posljedicama" ako se razriješi njihov ministar

- Nedonošenje ovog zakona prije imenovanja novih ministara izazvalo bi štetne posljedice za društvene interese KS jer bi odgodilo imenovanje izvršne vlasti, odnosno kasnijim izmjenama i dopunama Zakona moralo bi se vršiti razrješenje i ponovno imenovanje ministara – navodi se u obrazloženju prijedloga.

Dakle, nova skupštinska većina je zaprijetila "štetnim posljedicama za društvene interese KS" ukoliko se danas ne usvoje predložene izmjene, odnosno ukoliko neusvajanje tog prijedloga rezultira kasnijim razrješenjem nekog od njihovih ministara. Kakve bi "štetne posljedice za društvene interese KS" moglo imati razrješenje jednog od ministara, nisu objasnili, te su na tom pitanju insistirali zastupnici SDA.

Naime, zastupnici SDA su se požalili da zastupnik Elmedin Konaković u ime predlagača uopće ne odgovara na pitanje o načinu na koji bi neusvajanje ovog Prijedloga na današnjoj sjednici nanijelo "štetne posljedice za društvene interese KS".

- Kakve veze ima ovaj Prijedlog zakona sa imenovanjem izvršne vlasti, pogotovo kada govori o Ministarstvu zdravstva i epidemiji COVID-19. Interesuje me tačno da mi kaže decidno u vezi s ovim zakonom, kakve su štetne posljedice, a Vladu i ovo ostalo može kasnije. Nek mi kaže samo u vezi s ovim zakonom – kazala je zastupnica SDA Jasmina Biščević-Tokić.

Međutim, Konaković je ponovo izbjegavao odgovor na konkretno pitanje, insistirajući da govori o "štetnim posljedicama od neimenovanja nove vlasti", iznoseći pri tome lične subjektivne ocjene o političkim oponentima.

Na činjenicu da ponovo izbjegava odgovor na konkretno pitanje, upozorio je i zastupnik SDA Mahir Dević.

- Dakle, kakve veze ima imenovanje Vlade sa usvajanjem ovog zakona? Vlada se mogla imenovati prije 20 dana, da nikakve veze sa ovim zakonom nema – izjavio je Dević.

Predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić (Narod i pravda) nije želio vratiti diskusiju u njene predviđene okvire, odnosno upozoriti predlagača da odgovara na pitanja zastupnika.

Šef Naroda i pravde i kantonalni zastupnik Elmedin Konaković je ponovo insistirao da govori o "štetnosti neimenovanja nove Vlade", ali je kazao da nova skupštinska većina ne želi imenovati novu Vladu, pa da je raspakuju, odnosno da razrješavaju ministre koje bi prethodno imenovali.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.