open-navfaktor-logo
search
Iskristalisan dokument
Konaković: U završnoj smo fazi pregovora o Izbornom zakonu, za nekoliko sati bi sve trebalo da se završi
U toku današnjih pregovora lidera i predstavnika bh. stranaka o izmjenama Izbornog zakona BiH u prisustvu predstavnika međunarodne zajednice u zgradi Delegacije Evropske unije, Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde je novinarima kazao da se ušlo u završnu fazu pregovora.
19.03.2022. u 14:52
get url
text

- Sa sigurnošću mogu reći da smo ušli u završnu fazu pregovora. Mislim da su predstavnici međunarodne zajednice iskristalisali, možemo reći čak i dokument koji je sublimacija višemjesečnih, višegodišnjuh pregovora i pokušaja kompromisa u kojima kada čitate, kada pročitate neko rješenje, onda skočite od radosti što je nešto riješeno i udarite glavom u zid kad pročitate sljedeće rješenje. Zaista su po meni bili vrlo objektivni, puno je zahtjeva sa različitih strana. To je dokument koji tek treba otići u centrale stranaka, dobiti neki finalni dizajn i zauzeti neke finalne stavove. Mislim da neće dugo trajati. Danas za nekoliko sati bi trebalo biti gotovo - kazao je Konaković i dodao:

- Ono što se potvrđuje jeste činjenica da koliko god mi željeli doprinijeti bilo kakvom rješenju, sve se svodi na odnos SDA-HDZ, dva ključna politička aktera. Ovaj dogovor zavisi od njihovih odnosa, što nije dobro. Historijat njihovih odnosa ne garantuje niti nudi neki optimizam, niti se bez njih dvojice može bilo šta dogovoriti. Dakle, mi smo došli ovdje da damo podršku nekim rješenjima u interesu države Bosne i Hercegovine, pa čak i po cijenu eventualno i glasova Naroda i pravde, jer smatramo da je to preozbiljan politički trenutak za našu državu.

Upitan je koje je rješenje za Dom naroda FBiH.

- Svaki model imao je više prijedloga, brusili su to. Što se tiče zahtjeva na ovim pregovorima, bili su neki zahtjevi takvi da poželite da spakujete svoju porodicu i pobjegnete iz Bosne i Hecegovine. Takvi zahtjevi su eliminisani. Više se govori o geografskim zastupljenostima nego što su neke etničke, ali sa ciljem da se zadrži mogućnost da etničke skupine u BiH imaju neku sigurnost da ih druge dvije ne mogu preglasavati. Kada govorimo o odnosima Bošnjaci-Hrvati u Federaciji i govorimo o toj zaštiti vitalnog interesa Hrvata, onda se postavi logično pitanje, šta će Bošnjaci na nivou države ako Dodik i Čović koji dobro funkcionišu donesu neka rješenja na štetu po Bošnjake. Dakle, vrlo je kompleksno, izmjene Ustava BiH su se mijenjale samo jednom kada je bio Brčko distrikt - rekao je i dodao:

To je stvar koja se radi nekolio decenija i normalno je da nam se neke stvari kao ljudima ne sviđaju. Imate ovakvu postavku, može se napraviti neki bolan kompromis koji ne zadovoljava sve naše zahtjeve. A druga je stvar da se on ne dogovori i da ostane status quo. Mislim, s obzirom na jasne stavove, prvi put smo dobili precizne, jasne stavove međunarodne zajednice. Zvaničan stav američke administracije, rekli su njihovo viđenje, kao i Evropska unija i hoćemo li svima njima reći ne, i insistirati na idealističkim zahtjevima s kojima bih kao čovjek bio sretan? Kao političar nemam pravo da moji idealistički prohtjevi budu smetnja nekom boljem rješenju.

Govorio je i o elektorskom modelu glasanja.

- Riječ je o elektorskom modelu koji se tiče članova Predsjedništva BiH, ta je činjenica na stolu, kao što su prije njega bili i drugi elektorski modeli. Često su se podsjetili koliko je bio funkcionalan prijedlog Naroda i pravde sa četiri člana Predsjedništva jer on zapravo deblokira pritiske, omogućava svima da se kandiduju. Čini mi se kada bismo rekli, a spremni smo i na to da Izetbegović, Komšić, Čović i Dodik budu članovi Predsjedništva, da bi ova zemlja mogla normalno funkcionisati. Evo ja bih im sada dao da potpišu. Ovaj drugi dio koji se tiče Doma naroda jeste taj zajednički klub, svi izabrani delegati na jednom mjestu biraju predstavnike svoga naroda. Da li će se naći u zadnjem dokumentu ne znam, ostalo je to da bruse - govori Konaković.

Ipak je na kraju dodao da oni koji koče svaki dogovor nisu ponudili nijedno konkretno rješenje.

- Mi eto čekamo, ne daj Bože ako sve propadne da pitamo njih šta ćemo sad? Politički ceh će se platiti i ako se dogovorimo i ako se ne dogovorimo. Ali država ne plaća ceh u slučaju dogovora, nego ubijeđen sam, pravi nekoliko koraka naprijed - rekao je Konaković.

Kaže da nema sumnje da će biti izbora.

- O implementaciji izbora, mislim da nas tu čeka Mostar, koji 10-12 godina nije funkcionisao uopće. Dragan Čović ne može dobiti ništa što već nema, osim činjenice da će većinski hrvatski narod birati sebi člana Predsjedništva, što mislim da je potpuno korektno - rekao je on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.