open-navfaktor-logo
search
Preraspodjela
Konaković zatražio da on, a ne resorno ministarstvo, podijeli 100.000 KM za vjerske objekte
U odgovoru nam je pojašnjeno da je iznos od 100.000 KM rebalansom budžeta preraspodijeljen "na zahtjev iz Kabineta predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo"
13.08.2019. u 20:04
get url
text

Nešto više od godinu ostalo je do održavanja lokalnih izbora u BiH pa političke stranke koje namjeravaju ući u izbornu utrku ne štede sredstva i resurse za poboljšanje rejtinga u javnosti. Potrošnja novca, ali onog iz budžeta, sudeći prema posljednjim postupcima, predizborna je strategija Naroda i pravde.

Predsjednik te stranke Elmedin Konaković, koji trenutno obnaša dužnost predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo, na raspolaganje je iznenada dobio 100.000 KM, koje može utrošiti na finansiranje rekonstrukcije, adaptacije, sanacije, otkupa i izgradnje vjerskih i drugih pratećih te kulturno-historijskih objekata.

Odluka je to Vlade Kantona Sarajevo, koja je na sjednici održanoj 1. augusta donijela zaključak prema kojem se sredstva od 100.000 KM Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, namijenjena upravo finansiranju rekonstrukcije, adaptacije, sanacije, otkupa i izgradnje vjerskih i kulturno-historijskih objekata, preraspodjeljuju na Kabinet predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo.

S obzirom na to da logika i dosadašnja praksa nalažu da ova sredstva dodjeljuje upravo resorno ministarstvo, a ne predsjedavajući Skupštine, zatražili smo pojašnjenje iz Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

U odgovoru nam je pojašnjeno da je iznos od 100.000 KM rebalansom budžeta preraspodijeljen "na zahtjev iz Kabineta predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo".

Vlada Kantona Sarajevo je, navodi se u obrazloženju, ovu odluku donijela na osnovu člana 17. stav (3) Zakona o izvršenju Budžeta Kantona Sarajevo za 2019. godinu, kojim je otvorena mogućnost preraspodjele sredstava i to isključivo na prijedlog Ministarstva finansija, a ne predsjedavajućeg Skupštine. Na čelu Ministarstva finansija je Amel Kovačević, koji je na tu poziciju imenovan na prijedlog Naroda i pravde.

Kovačević je Vladi "predložio" još jedan zaključak, koji je u konačnici prihvaćen. Pored iznosa prebačenog iz Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, Konaković će na raspolaganju imati i 1.000 KM iz tekuće rezerve budžeta Kantona Sarajevo, koje su također prebačene njemu na raspolaganje s ciljem finansiranja rekonstrukcije, adaptacije, sanacije, otkupa i izgradnje vjerskih i drugih pratećih objekata.

Podsjetit ćemo da je krajem juna ove godine delegacija Naroda i pravde, bez odluke Vlade Kantona Sarajevo, uoči sastanka sa Povjereništvom te stranke u Goraždu MUP-u Bosansko-podrinjskog kantona obećala pomoć Vlade Kantona Sarajevo u iznosu od 60.000 KM.

Konaković je po preuzimanju funkcije predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo kroz izmjene Budžeta povećao iznos sredstava kojima raspolaže za finansiranje "neprofitnih organizacija" za čak 120.000 KM. Smisleno obrazloženje zbog čega je predsjedavajućem Skupštine potrebno 120.000 KM više nego njegovim prethodnicima za finansiranje "neprofitnih organizacija" Konaković nije ponudio.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.