open-navfaktor-logo
search
Denis Zvizdić
Konakovićev drugi zamjenik potvrdio ono što Izetbegović godinama govori: Kod Vučića sam išao...
Denis Zvizdić, drugi zamjenik predsjednika Naroda i pravde u vrijeme podnošenja zahtjeva za reviziju presude po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbija pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu u februaru 2017. godine bio je visokopozicionirani član SDA i predsjedavajući Vijeća ministara BiH. 
10.05.2022. u 12:13
get url
text

Zvizdić tvrdi kako nije znao šta se u februaru 2017. godine dešavalo oko podnošenja zahtjeva.

- Nikada nisam prisustvovao ni u pripremi, ni izradi revizije. Nisam bio pozvan niti na jedan sastanak koji se ticao i na kojem se raspravljalo o reviziji. Nisam bio ni u Vijećnici. Ideja da (Safet) Softić i ja odem u Beograd došla je od gospodina Bakira Izetbegovića, i vjerovatno je nastala na bazi sigustije Rasima Lajića koji je sugerirao SDA da bi dobro bilo da se održi jedan takav sastanak i da se to kaže Vučiću.

U Beograd smo otišli, na molbu Izetbegovića, kako bismo Aleksandru Vučiću prenijeli sasvim jednostavnu poruku, da će revizije biti, da se tiče rukovodstva Srbije iz vremena agresije i da se očekuje da neće doći do drastičnih pogoršavanja odnosa dviju zemalja. Navodi da je Izetbegović Vučiću poslao poruku kako se ne treba brinuti i da ništa neće biti od revizije nisu istiniti. To je neistina i ovo je poruka koju je Izetbegović poslao Vučiću - tvrdi Zvizdić.

Iako je izetbegović u brojnim istupima proteklih godina govorio isto što je sada rekao i Zvizdić, uglavnom se u javnosti spinovalo kako je on slao emisare Vučiću da mu prenesu kako od revizije neće biti ništa.

Tokom intervjua koji je dao za Euronews prošle godine, predsjednik SDA je rekao: 

- Nisam ja poslao nikoga da Vučića bilo šta zamoli. Ja sam poslao da mu kažu da idem u tom smjeru. Da ću se potruditi da dođe do revizije jer Srbija je ovdje kriva itekako. Ja sam Vučiću poslao poruku da se to odnosi na krivicu režima koji je to radio devedesetih godina i da ja ne želim s modernom Srbijom da imam konflikt - rekao je on tada, a što je Zvizdić kao jedan od emisara i potvrdio. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.