open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Koncertom duhovne muzike zatvorena 25. manifestacija Novogradski dani
Općina Novi Grad Sarajevo, treći dan Kurban-bajrama organizirala je bajramsko druženje uz koncert duhovne muzike, kojim je zatvorena ovogodišnja manifestacija "Novogradski dani".
01.07.2023. u 10:51
get url
text

Na koncertu su nastupile članice sarajevskog hora "Šapat srca", članovi hora "Sejfullah" iz Konjica, te bosanskohercegovački interpretatori duhovne muzike Šejma i Zejd Svraka.

Koncert je održan u prelijepom ambijentu Centra "Safet Zajko", gdje su mnogobrojni posjetioci uživali u bajramskoj noći uz spoj učenja Kur’ana i najljepših melodija ilahija i kasida u bajramskom raspoloženju i veselju.

Koncert je otvorio hafiz Ahmed Hamidović, proučivši odlomak iz Kur’ana – suru Al An’am, a program je nastavljen interpretacijama najljepših ilahija u izvedbi horova "Šapat srca" i "Sejfullah"

Novogradsku publiku djevojke i mladići počastili su vokalnim izvedbama ilahija i kasida "Velik ti si Bože blagi", "Zvao bih te Gospodaru", a prekrasna junska večer upotpunjena je i stihovima ilahije "Kad tekbiri zažubore", "Salavati", "Kad procvatu behari"…

Tokom dvosatnog programa stotine prisutnih građana uživali su i u kasidama koje su izveli Šejma i Zejd Svraka. Zajedno sa njima prisutni su izvodili dobro poznatu kasidu “Mahrama’ izgovarajući riječi "mila moja gdje god da si, nek ti hidžab glavu krasi".

Zejd Svraka je prisutnima čestitao Bajram, zahvalivši se Općini Novi Grad na organizaciji koncerta, te je poželio ugodan boravak i povratak u domovinu bh. Hadžijama, najavivši kasidu "U Medinu pošao bih".

Šejma i Zejd publiku su počastili i kasidama "Porodica", "Bajram" i drugim interpretacijama.

Moderator programa bio je Benjamin Mušinović. On je u uvodnom dijelu programa kazao da smo se večeras okupili da krunišemo mjesec dana tradicionalne manifestacije "Novogradski dani" u okviru koje su održani raznovrsni kulturno-zabavni, edukativni i sportski sadržaji namijenjeni široj publici, a koji su se realizovali u organizaciji Općine Novi Grad Sarajevo, i da koncertom duhovne muzike zatvorimo 25. Novogradsku manifestaciju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.