open-navfaktor-logo
search
Čekajući jedinstveni kod
Konferencija ministara zdravstva u BiH o Covid-potvrdama trebala bi biti održana do kraja januara
Konferencija ministara za oblast zdravstva u Bosni i Hercegovini trebala bi, prema očekivanju Ministarstva civilnih poslova BiH, biti održana do kraja januara, a na kojoj bi se konačno riješilo pitanje uvođenja jedinstvenog QR koda za Covid-potvrde u BiH.
13.01.2022. u 11:03
get url
text

Kako je Feni danas potvrđeno u Ministartsvu civilnih poslova BiH, oni su pripremili Nacrt sporazuma kojim bi bilo riješeno to pitanje i on je dostavljen svim nadležnim institucijama na mišljenje.

- Nakon što mišljenja budu prikupljena, bit će organizirana i konferencija ministara za oblast zdravstva - pojasnili su.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Siniša Skočibušić i član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez kazali su ranije da je u toku izrada jedinstvenog softvera na državnom nivou za uvođenje QR koda.

Pojasnili su da su svim kantonalnim ministarstvima zdravstva uputili zahtjev da dostave baze podataka što je uvjet da budu dio sistema na kojem radi Ministarstvo civilnih poslova i Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA).

- Ministarstvo civilnih poslova dostavilo je prijedlog ugovora da svi dostave IDDEEA-i podatke za jedinstvenu bazu kako bi to bilo prihvaćeno u Evropskoj uniji. Nismo zadovoljni brzinom obavljanja tog posla, ali nismo nadležni da to ubrzamo iako je to važno ukoliko naši građani imaju namjeru putovati u EU - kazao je Skočibušić.

Kaže da prema je posljednjim podacima Republika Srpska prihvatila to rješenje, a aktivnosti vodi Ministarstvo civilnih poslova i IDDEEA u tehničkoj fazi.

Čerkez je najavio da će kantonima ponovo biti upućen dopis da finaliziraju taj proces jer je to preduvjet da se priključe na rješenje koje treba izraditi država jer je ona jedini priznati nosilac subjektiviteta.

Kazao je i da će svu odgovornost snosit svaki od kantona ako ne budu imali kod jer su već bili dužni dostaviti te baze podataka.

Podsjetio je i da je prije godinu dana zatražena saglasnost iz Republike Srpske za uvođenje jedinstvene potvrde, ali do sada je nije bilo.

Ministarstvo civilnih poslova BiH već duže vrijeme provodi aktivnosti koordiniranja različitih nivoa državne organizacije u BiH s ciljem dolaska do usaglašenog normativnog i tehničkog rješenja za sistem izdavanja Covid potvrda u BiH.

Nakon planirane ministarske konferencije trebala bi uslijediti i materijalno-tehnička implementacija sistema uz uvezivanje sa sistemom EU Green Pass, a nakon što Evropska unija verificira bh. sistem bit će moguće izdavanje međunarodno priznatih Covid potvrda i u Bosni i Hercegovini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.