open-navfaktor-logo
search
Bosna prije svega
Konferencija o Aliji Izetbegoviću: Moramo čuvati našu borbu kao fundament na kojem stojimo
Studentska konferencija o Aliji Izetbegoviću pod nazivom "Bosna prije svega", koju su organizirali Fond "Bošnjaci", Muzej "Alija Izetbegović", Fondacija "Alija Izetbegović" i Udruženje "Mladi muslimani", održana je danas u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.
12.10.2023. u 15:13
get url
text

Konferencija je organizirana povodom 20. godišnjice od preseljenja na ahiret prvog predsjednika Predsjedništva nezavisne Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Ovakva konferencija je organizirana i 2016. godine, a cilj je, prije svega, podsticaj mladih za izučavanje pisane riječi predsjednika Alije Izetbegovića, kako bi ga na taj način bolje upoznali i uzeli poruke i saznanja koja su i danas aktuelna.

- Ovo je konferencija po uzoru na onu koja je održana 2016. godine. I tada je devet studenata bilo uključeno, prezentovali su svoje radove. Kao jedinu malu razliku možemo istaći da su tada bili studnti humanističkih i društvenih nauka, a ove godine imamo i studente prirodnih nauka - izjavio je predsjednik Udruženja "Mladi muslimani" Edhem Bakšić.

U ime porodice Izetbegović se na otvaranju konferencije obratio Bakir Izetbegović, koji je u uvodu svog obraćanja istaknuo da je jako važno sjećati se vremena kojeg simbolizira Alija Izetbegović, ali ne zbog njega već zbog sadašnjih i budućih generacija.

- U višestoljetnoj historiji Bošnjaka mislim da nema važnijeg perioda od tog perioda, u kojem smo vratili svoj identitet, reafirmisali svoju vjeru, napravili nanovo vojsku i državu i to u nemogućim uvjetima, opkoljenim enklavama, fizički odvojeni od svijeta. Odbranili smo domovinu, čast, narod i civilizacijske principe jer naša vojska i naš narod, koji je pretrpio genocid, se nije svetio. To je jedno ogromno postignuće – kazao je Izetbegović, saopćeno je na njegovom Facebook profilu.

Naglasio je Izetbegović da je bez logistike napravljena armija koja je rasla i jačala, što je, kako je kazao, čudo bosanskog otpora.

- Američki diplomata Richard Holbrooke je kazao: 'Da nije bilo Alije Izetbegovića, ne bi bilo Bosne i Hercegovine.' Međutim, da nije bilo 300.000 momaka koji su krvarili po blatnjavim rovovima Bosne i Hercegovine, ne bi bilo Bosne i Hercegovine. Oni su vjerovali rahmetli Aliji i tu je njegova zasluga, što je sa tim narodom nakon 150 godina padova imperija, 150 godina u kojima je propalo šest država, nakon 60 godine ateizacije, uspio napraviti državu. To je naoko nemoguća stvar, ali je on to uspijevao – izjavio je Izetbegović.

U tome mu je, dodao je, pomogao njegov karakter i odnos koji je imao prema ljudima.

- Meni se ponekad čini da naš narod nije svjestan šta je izborio, da sa ove historijske distance ne vidi veličinu vlastite borbe i veličinu samog sebe i svojih kvaliteta. Moramo to čuvati kao fundament na kojem stojimo sa dvije noge jer tu je naš ponos, tu je naša slava, u onih pet godina ogromne borbe koju je naš narod uspješno iznio – poručio je Izetbegović.

Ono što je Aliju Izetbegovića učinilo liderom je, smatra Bakir Izetbegović, interdisciplinirano znanje o različitim oblastima, kombinovano sa životnim iskustvom i katakterom dobrog čovjeka koji voli i poštuje ljude.

- Alija je napisao niz knjiga, od kojih su neke prevedene na desetine jezika. Vi kada počnete te knjige čitati, nećete moći stati jer će vas uvući u sebe. A zašto? Zato što on nije pisao te knjige da bi se reklo: 'Vidi što je ovaj čovjek pametan'. On je pisao te knjige jer je imao potrebu da kaže istinu, a ta istina treba nama. Pisao je te istine, ne zbog sebe i svoje sujete već zbog nas – istaknuo je Izetbegović.

Posljednje što je rahmetli Alija Izetbegović napisao je, dodaje, poruka: „Ostani uspravan, kako ćeš pognute glave ispod zvijezda“.

- Pred nama je turbulentno vrijeme. Ne znamo hoćemo li biti pošteđeni velikih problema, ali valja nama ostati uspravno i ne ići pognute glave ispod zvijezda – zaključio je Izetbegović.

FOTO: Mina

Za ovogodišnju konferenciju odabrano je devet studenata, od kojih su većina stipendisti Fonda "Bošnjaci". Oni su pod mentorstvom prof. dr. Admira Mulaosmanovića u proteklih nekoliko mjeseci izučavali Izetbegovićeva djela, koja su, iz ugla mladih, danas prezentirali.

- Prva studentska konferencija "Bosna prije svega" organizirana je 2016. godine, sa ciljem da naši mladi na temelju misli i prakse Alije Izetbegovića razvijaju kritički pristup prema društvu, politici  ali i sebi samima. Može se reći da je isti slučaj i sa ovom drugom konferencijom koja se održava sedam godina poslije. Okupili smo studente sa nekoliko fakulteta nadajući se da su upravo oni spremni uhvatiti se u koštac sa predloženim temama te nas još jedanput posjetiti da unutar Izetbegovićevog opusa ima pregršt motivacijskih razmišljanja za mladog intelektualaca pred kojim stoji život sa svim njegovim usponima i padovima. Dodatni cilj je, svakako, da takva mlada osoba izvuče i onu temeljnu poruku iz Alijine misli i prakse. Bez obzira na sve, ostani uspravan. Dodao bih i ispravan - izjavio je prof. dr. Admir Mulaosmanović, mentor studentima učesnicima.

Učesnici konferencije su, između ostalog, govorili o temama "Vizija u djelu Moj bijeg u slobodu", "Alija Izetbegović kao vrhovni komandant", "Alija Izetbegović o drugom i drugačijem", "Pravda i pravo u razmišljanjima Alije Izetbegovića".

FOTO: Mina

- Moja tema je 'Sloboda u djelima Alije Izetbegovića', tačnije u djelu 'Moj bijeg u slobodu'. Ja sam se pokušala baviti njegovim pojmom riječi sloboda. Smatram da je Alija Izetbegović velika inspiracija svima - izjavila je Amina Karić, studentica Medicinskog fakulteta.

Na konferenciji su dodijeljene i nagrade pobjednicima na konkursu za najbolji literarni rad o temi "Ostani uspravan, kako ćeš pognute glave ispod zvijezda" (Alija Izetbegović), a koji je raspisao Fond "Bošnjaci".

Naime, Komisija u sastavu Sevret Mehmedćehajić, predsjednik, dr. Mustafa Prljača, član i Nezim Halilović Muderris, član, je nakon pregleda i obrade zaprimljenih radova jednoglasno odabrala tri najbolja. Pobjednici su Fatih Žgalj, student II godine Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Lamija Babić, studentica I godine Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici i Ajdin Karić, učenik II razreda Gimnazije "Dr. Mustafa Kamarić", Gračanica.

Konferenciji su, pored studenata, prisustvovali i članovi porodice Alije Izetbegovića, njegovi saradnici, prijatelji, i brojni drugi gosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.