open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Konferencija o konkretnijoj i jačoj borbi protiv korupcije u BiH
Konferencija je idealna mogućnost da se pokaže odlučna i jača politička volja za borbu protiv korupcije u Bosni i Hercegovini
13.06.2019. u 08:35
get url
text

Čelnici vlada i šefovi antikorupcijskih tijela okupit će se danas u Sarajevu kako bi razgovarali o konkretnijoj i jačoj borbi protiv korupcije u Bosni i Hercegovini. Konferenciju nazvanu "Osnaživanje antikorupcije u Bosni i Hercegovini: Šta je antikorupcijskim tijelima potrebno za učinkovito suzbijanje korupcije" organizira projekt Evropske unije "Institucionalna podrška antikorupciji - IPAK" i Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u saradnji s Delegacijom EU u BiH.

Ovim skupom predsjedavat će šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark, a prisustvovat će mu čelnici vlada i šefovi antikorupcijskih tijela svih nivoa vlasti u BiH, predstavnici ambasada zemalja članica EU. Zatim, međunarodne organizacije, vodeće antikorupcijske organizacije civilnog društva i mediji u BiH.

Vođa projekta IPAK Zoran Jačev kazao je Feni da će se na skupu razgovarati o tome šta je potrebno antikorupcijskim tijelima kako bi se efikasnije i uspješnije nego do sada borili protiv korupcije, a bit će govora i o ulozi i svrsi antikorupcijskih tijela.

- Konferencija je idealna mogućnost da se pokaže odlučna i jača politička volja za borbu protiv korupcije te da se napravi osnova na kojoj će se graditi kapaciteti antikorupcijskih tijela na svim nivoima vlasti u BiH - pojasnio je Jačev.

U izvještaju Evropske komisije o BiH koji je prezentiran 29. maja jedna od preporuka odnosi se na potrebu "osiguranja djelotvornog funkcioniranja i koordinacije antikorupcijskih tijela" u BiH.

Prema dostupnim informacijama, sada su samo dva od 14 antikorupcijskih tijela u BiH u potpunosti profesionalizirana, dok su ostala tijela za suzbijanje korupcije ad-hoc karaktera.

Organizatori napominju da su za učinkovitu borbu protiv korupcije potrebne trajne, potpuno osigurane i neovisne institucije za sprečavanje korupcije na svim nivoima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.