open-navfaktor-logo
search
Fondacija ACT upozorava
Konjicu i dolini Neretve zbog HE Ulog prijeti ekološka bomba: Jači zemljotres i eto nas u Opuzenu!
Područje Uloga se na seizmičkoj karti nalazi u okviru izoseiste 8 stepeni MCS što ukazuje da je područje podložno razornim zemljotresima
AUTOR: BiznisInfo
01.06.2024. u 10:54
get url
text
FOTO: Facebook/Fondacija Atelje za društvene promjene - ACT
Nove fotografije po pokazuju  da je izgradnja hidroelektrane Ulog u završnoj fazi, objavili sui u Fondacije Atelje za društvene promjene – ACT.
Kako su naveli, hidroelektrana Ulog kod Kalinovika je ekološka bomba koja prijeti Konjicu i ostalim naseljima nizvodno, prenosi biznisinfo.ba.
­- Jači zemljotres i eto nas u Opuzenu… Ranije smo ukazivali na pogubnost realizacije ovakvog projekta na lokalitetu koji karakteriše izuzetno nestabilna geologija tla. Područje Uloga se na seizmičkoj karti nalazi u okviru izoseiste 8 stepeni MCS što ukazuje da je područje podložno razornim zemljotresima – istaknuli su iz Fondacije.
Posebno je problematična Velja strana koja predstavlja jednu od najnestabilnijih padina u Bosni i Hercegovini i podložna je urušavanju, klizanju i spiranju.
– U kombinaciji s jačim zemljotresom i vodenom akumulacijom može da izazove katastrofalnu situaciju nizvodno, prvenstveno u Konjicu i ostalim naseljenim mjestima. Zaštitimo Neretvu, ovo je posljednji apel! – navodi se u objavi koju potpisuje Bahrudin Bandić.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.