open-navfaktor-logo
search
Nakon odluke CIK-a
Konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH moguća poslije Božića
Kraj ovog mjeseca mogući je termin održavanja konstituirajuće sjednice novog saziva Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, saznaje nezvanično Fena.
20.12.2022. u 16:22
get url
text

Iz Parlamenta to nije potvrđeno, ali je rečeno da nakon današnje odluke Centralne izborne komisije (CIK) BiH, koja je dodijelila i posljednja nedostajuća četiri mandata za Dom naroda, predstoje rokovi za eventualne žalbe, odnosno završetak administrativne procedure, kao i božićni blagdani, zbog čega nije realno očekivati konstituirajuću sjednicu prije Božića.

VEZANI TEKST - "Osmorka" nema dovoljno ruku: Ko i kako sada može izabrati predsjednika i potpredsjednike FBiH?

Današnjom odlukom, CIK je dovršio kadrovsku popunu Doma naroda jednoglasno usvojivši odluku da iz reda srpskog naroda, mandat bude dodijeljen Kristini Petrović iz Kantona Sarajevo, a iz reda ostalih Belmi Kapo iz Kantona Sarajevo, Halilu Selimbašiću iz Tuzlanskog kantona te Almiru Babajiću iz Zeničko-dobojskog kantona. Sva četiri delegata su iz SDP-a.

Prema novim pravilima, Dom naroda sad ima 80 delegata - po 23 delegata iz reda bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda i 11 iz reda ostalih.

Dosad je to zakonodavno tijelo imalo 58 članova, po 17 iz sva tri konstitutivna naroda i sedam iz reda ostalih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.