open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno
Konstituirajuća sjednica Federalnog parlamenta 1. decembra
Konstituirajuća sjednica novog saziva Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine bit će održana 1. decembra u sjedištu tog parlamenta u Sarajevu.
09.11.2022. u 15:13
get url
text

To je novinarima potvrdio predsjedavajući u dosadašnjem sazivu Doma Mirsad Zaimović tokom današnjeg konsultativnog sastanka s predstavnicima političkih stranaka koje su na oktobarskim općim izborima u u BiH osvojile mjesta u Federalnom parlamentu za naredni četvrorogodišnji mandat.

Ocjenjujući današnji sastanak vrlo konstruktivnim, Zaimović je kazao i da je 1. decembar određen za datum konstituiranja iz poslovničkih, ali i praktičnih razloga.

- Poslovnički je da materijale za sjednicu treba uputiti zastupnicima 14 dana prije njenog održavanja, a praktični razlozi su u tome što završava mjesec obračuna plaća za dosadašnje zastupnike, a s 1. decembrom kreće obračun novim. Ne samo ovi, već i drugi tehnički razlozi su nas opredijelili da završimo ovaj mandat krajem novembra, a novi počnemo s decembrom. Time se otvara veći prostor i duže vrijeme za formiranje parlamentarnih većina budući da će one zavisiti i od strukture Doma naroda - izjavio je Zaimović.

Nije želio prejudicirati mogući sastav buduće parlamentarne većine jer su razgovori političkih faktora o tim pitanjima tek započeli. Samo je ponovio da će većina u Federalnom parlamentu zavisiti vjerovatno od strukture u delegatskim klubovima Doma naroda.

- Svi priželjkujemo da parlamentarne većine budu što prije formirane i nove vlasti što prije konstitutuirane da bi nastavile rješavati probleme s kojima se susreću građani - rekao je predsjedavajući.

Lično preferira široku koaliciju u budućoj parlamentarnoj većini, dodao je, budući da će to biti jedan od najtežih mandata nakon rata ne samo zbog političkih razloga već i zbog toga što će aktuelno stanje u Evropi kad je riječ o ekonomiji, recesiji, inflaciji, izazvati velike probleme, pa je potrebna što jača vlast da bi se nosila s tim nedaćama.

Na današnjem konsultativnom sastanku je dogovoren i sastav privremenih radnih tijela neophodnih za održavanje konstituirajuće sjednice 1. decembra.

Predsjedavajući je zadovoljan radom Zastupničkog doma i učinicima u proteklom čevorogidišnjem mandatu iako je to, po njegovim riječima, bio vjerovatno najspecifičniji mandat zbog pandemije, promjene rukovodstva Doma i rada Federalne vlade u tehničkom mandatu.

Uprkos svemu, Dom je zasjedao redovno te je odobreno oko 200 zakonskih rješenja, bilo da su u formi nacrta ili prijedloga. Ništa što je bitno nije "čekalo" na Zastupnički dom, zaključio je.

Prema pravilima, konstituirajuću sjednicu treba zakazati u roku od 20 dana od objave konačnih izbornih rezultata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.