open-navfaktor-logo
search
Imaju većinu
Konstituirana Skupština Livanjskog kantona: Predložen mandatar, HDZ van kombinacija
Konstituirajuća sjednica Skupštine Livanjskog kantona održana je danas, kada su izabrani zastupnici dobili certifikate, položili zakletvu, a izabran je i predsjedavajući Skupštine, saopćeno je.
14.11.2022. u 14:23
get url
text
Sjednica Skupštine Livanjskog kantona

Radi se o Jozi Ćosiću iz HDZ-a 1990 koji je i u prethodnom mandatu obavljao ovu funkciju.

Kako je navedeno, konstituisan je Klub zastupnika iz reda hrvatskog naroda u Skupštini Livanjskog kantona koji je, osim što je izabrao Ćosića za predsjedavajućeg Skupštine, predložio Ivana Vukadina iz HNP-a za mandatara za sastav nove Vlade Livanjskog kantona. Vukadin je aktuelni premijer ovog kantona.

Ćosić nam je kazao da bi skupštinsku većinu trebali činiti HNP sa pet zastupnika, HDZ 1990 sa četiri zastupnika, SDA i SDP sa po dva zastupnika, te Duško Radun iz Srpske sloge-SNS FBiH SP DNS PDP SDS, i Dragana Damjanović iz Srpskog jedinstva (SNPFBiH-SPS), što je ukupno 15 od 25 zastupnika.

- Sad kreću pregovori. Vjerujem da će HDZ biti u opoziciji i nakon toga – dodao je Ćosić za Faktor.

VEZANI TEKST - SDP i SDA će zajedno biti u vlasti u Livnu, ali će žrijeb odlučiti o delegatima, Konaković zove DF zbog Doma naroda?

Nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine Livanjskog kantona očekuje se kada klubovi zastupnika iz reda bošnjačkog i srpskog naroda budu konstituirani.

Ćosić je rekao da oni danas nisu između sebe mogli izabrati predstavnike, odnosno članove rukovodstva Skupštine.

- U Klubu zastupnika iz reda bošnjačkog naroda bila su dva prema dva, dva zastupnika SDA i dva SDP-a. U Klubu zastupnika iz reda srpskog naroda bila su isto dva-dva, dva iz SNSD-a i ovamo Radun i Damjanović – kazao je Ćosić.

Dodao je da kroz deset dana trebaju biti izabrani i delegati za Dom naroda Parlamenta FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.