open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
Kontrolira li Porezna uprava FBiH ugovore o djelu u nenaseljenim područjima?
Pojedini zastupnici na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH su iznijeli kako su dobili informacije da Porezna uprava FBiH na terenu u nenaseljenim dijelovima FBiH, gdje nema gotovo nikakve radne snage, kontrolira ugovore o djelu!? Tom prilikom su postavili pitanje da li Porezna uprava FBiH kontroliše ugovore o djelu u Vladi FBiH, ministarstvima, kako bi se vidjelo koliko je u ministarstvima zaposlenih na ovaj način.
07.11.2021. u 08:15
get url
text
Dokumentacija
Dokumentacija

- Dobijamo informacije da Porezna uprava na terenu u nenaseljenim dijelovima FBiH, gdje nema gotovo nikakve radne snage, kontrolira ugovore o djelu. Pitanje za Vladu FBiH je koliko je u Vladi FBiH, u ministarstvima u ovom trenutku zaposlenih po ugovoru o djelu. Je li Porezna uprava kontrolisala ugovore o djelu u Vladi FBiH, ministarstvima - rekao je zastupnik Damir Mašić (SDP) na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma FBiH.

Nadzor se provodi i po zahtjevima SIPA-e, OSA-e

Zatražili smo komentar iz Porezne uprave FBiH.

- Porezna uprava, shodno svojim kapacitetima nastoji sve svoje aktivnosti provoditi racionalno i transparentano, postupajući jednako prema svim poreznim obveznicima, bez obzira na to sa kojeg područja Federacije BiH ili općine je porezni obveznik. Jedini princip koji koristi Porezna uprava FBiH, odnosno njeni zaposlenici, jest princip zakonitosti i s njim povezani principi jednakopravnosti i transparentnosti. Inspekcijski nadzori se planiraju i provode na osnovu različitih kriterija, prije svega uzimajući u obzir ostvareni prihod poreznog obveznika, broj zaposlenih, te datum posljednje izvršene inspekcijske kontrole - navode iz Porezne uprave FBiH.

Dodaju da se kao kriterij koriste evidencije koje vodi Porezna uprava FBiH, posebno one koje se odnose na prijavljene, a neplaćene porezne obaveze, što po njima predstavlja indikator za kontrolu poreznog obveznika, bez obzira u kojem dijelu Federacije ima sjedište.

- Inspekcijski nadzor se provodi i po zahtjevima tužilaštava, SIPA-e, OSA-e, MUP-a i drugih organa i na odabir i predmet ovih kontrola Porezna uprava nema utjecaja. Principi inspekcijskog nadzora se prije svega zasnivaju na bazi indicija i saznanja da obveznici ne posluju u skladu sa zakonom. Inspekcijske kontrole se planiraju i provode i na osnovu podataka koje na terenu prikupe obavještajno-istražni inspektori, anonimnih prijava građana koje ih podnose pisanim putem ili pozivom na besplatan broj Porezne uprave. Prilikom analize broja izvršenih inspekcijskih nadzora treba uzeti u obzir činjenice, kao što su veličina pojedinih općina, udaljenost, broj stanovnika, broj poreznih obveznika, kao i ekonomsku razvijenost pojedine općine - navode iz PUFBiH i dodaju:

- Prilikom planiranja i izvođenja aktivnosti Porezne uprave, kao kriterij do sada, a i u budućnosti, bit će zastupljenost svih dijelova Federacije BiH i jednak tretman svih poreznih obveznika, bez obzira na kojem području je njegovo sjedište. Kada se sagledaju svi parametri na osnovu kojih se planiraju i pripremaju inspekcijske kontrole, ni u kom slučaju se ne može govoriti da se inspekcijski nadzori provode na nenaseljenim područjima u kojima nema radno-aktivnog stanovništva.

Kažu da je u periodu od 2016. godine do 30.09.2021. godine, izvršeno ukupno 29.627 inspekcijskih nadzora u kojima je zatečeno 8.714 neprijavljenih radnika, 8.197 obveznika koji nisu evidentirali promet, 2.294 koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj, te 2.995 objekata koji su radili bez odobrenja nadležnog organa.

Kontroliraju se ugovori o djelu 

- Zbog utvrđenih nepravilnosti zapečaćeno je 5.268 objekata, a u 15.913 inspekcijskih nadzora izdati su prekršajni nalozi sa izrečenim novčanim sankcijama u iznosu od 39.021.293 KM. Podaci o izvršenim inspkcijskim nadzorima dostupni su na službenoj web stranici i facebook stranici Porezne uprave Federacije BiH - navode.

Osvrnuli su se i na pitanje zastupnika da li kontrolišu ugovore o djelu u Vladi FBiH.

- Kada su u pitanju ugovori o djelu u Vladi FBiH Porezna uprava Federacije BiH nije dobila takvo pitanje delegata. Prema službenim evidencijama Porezne uprave Federacije BiH, tokom 2020 godine po osnovu obrasca AUG-1031 Akontacije poreza po odbitku za povremene samostalne djelatnosti koji se podnose Poreznoj upravi i na kojim se prijavljuju zaključeni ugovori o djelu i ugovori o autorskom honoraru, evidentirano je ukupno 88.879 prijava po osnovu ugovora o djelu i 63.031 lica koja su obavljala poslove po osnovu ugovora djelu. Po osnovu ugovora o djelu u 2020. godini ukupno je uplaćeno 26.516.805 KM poreza i doprinosa. U okviru inspekcijskih nadzora koje provodi kod poreznih obveznika kontrolira se i ugovor o djelu - odgovorili su nam iz Porezne uprave FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.