open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
Kontroliše li iko sadržaj: Ženi progorjele pantalone od dezinfekcijskog sredstva na ulazu u tržni centar
Obavezna dezinfekcija ruku na ulazu u tržne centre, prodavnice, općenito zatvorene prostore, je mjera koja je na snazi od početka pandemije u našoj zemlji. 
08.09.2020. u 19:36
get url
text
Dezinfekcija ruku
Dezinfekcija ruku

Kako vrijeme odmiče građani se pitaju koji je sastav dezinfekcionih sredstava koja moraju koristiti pri ulasku u zatvoreni prostor. Kakav je njihov kvalitet, šta se miješa u takva sredstva, da li to iko kontroliše?

Naime, redakciji Faktora se obratila zabrinuta žena koja je po dolasku kući primijetila da su joj pantalone izgorene na mjestu gdje je kanulo dezinfekciono sredstvo nakon što ga je koristila za ruke.

Vidljiva oštećenja na hlačama 

- Bila sam u jednom od tržnih centara u Sarajevu i miris dezinfekcionog sredstva je bio vrlo čudan, kao da je sama varikina. Kod upotrebe nekoliko kapi mi je kanulo na pantalone. Kada sam došla kući bila su vidljiva oštećenja na hlačama, ma progorene. Nije mi bilo dobro, jer kako je onda štetno za ruke, cjelokupan organizam? Tada sam se zapitala šta se miješa u takva sredstva, jer vjerovatno mnogi ne koriste originalna pakovanja. Nakon toga više nigdje ne koristim dezinfekciona sredstva koja se koriste na ulazima. Imam svoja, provjerena - ispričala nam je.

U Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo su nam kazali da je tokom inspekcijske kontrole zatvorenih prostora obavezna provjera postojanja sredstava za dezinfekciju.

- U skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača u BiH u nadzorima se kontroliše i deklaracija, kao lična karta proizvoda, gdje se utvrđuje da li je proizvod urednog roka trajanja i da li je njegova manipulacija u skladu sa preporukom proizvođača. U slučaju ako bi se zateklo dezinfekciono sredstvo bez deklaracije, a što do sada nije utvrđeno, poduzele bi se mjere zabrane upotrebe takvog proizvoda - pojašnjava nam Vildana Brdarić, stručni savjetnik za informisanje Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

Sredstva na bazi hlora 

Ona je dodala:

"Nerijetko se zatiču dezinfekciona sredstva presuta u manje ambalaže, ali inspektori u tim slučajevima obavezno provjeravaju deklaraciju na pakovanju iz kojeg je nasuto (npr. kanisteri). Kod dezinfekcionih sredstava na bazi hlora, čija priprema je razmućivanjem u određenoj koncentraciji, inspektori provjere osobe kojima su ti poslovi povjereni, kako bi utvrdili da li oni posjeduju potrebna znanja, koja trebaju imati za obavljanje povjerenih im radnih zadataka".

Objašnjava da u slučaju kontakta sredstava na bazi hlora sa tamnim tkaninama može doći do izbjeljivanja ili oštećenja tkanine, ako je jača koncentracija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.