open-navfaktor-logo
search
Diskutabilna odluka
Kontroverze u vezi nezakonitog imenovanja u Nadzorni odbor RMU Banovići podižu prašinu 
U posljednjim događajima koji potresaju rudarski sektor Bosne i Hercegovine, jedna u nizu diskutabilnih odluka je i imenovanje Fertika Glibanovića u Nadzorni odbor RMU Banovići na sjednici Skupštine društva održanoj u petak.  
26.08.2023. u 20:06
get url
text

VEZANI TEKST - Pokrenut postupak poništenja odluke o razrješenju Uprave RMU Banovići

Ovaj potez Vlade Federacije BiH je izazvao kontroverze zbog nedostataka u njegovoj kvalifikaciji, što dovodi u pitanje transparentnost i integritet procesa imenovanja. 

Prema dostupnim informacijama, Glibanović je dobio prethodnu sagasnost Vlade FBiH unatoč nedovoljnom broju ECST bodova potrebnih za poziciju u Nadzornom odboru. Dok zahtjevi za ovu poziciju zahtijevaju najmanje 240 bodova, Glibanović je navodno ostvario 180 bodova tokom svojih studija na Aperion Bijeljina, što je izazvalo sumnje u njegovu prikladnost za ovu ključnu ulogu. 

- Smatram da je ova odluka nezakonita  i da treba biti istražnih radnjih nadležnih organa, kao i u slučaju nedavne smjene uprave RMU Banovići na čijem sam bio čelu - kazao je za Faktor Elvir Salihović, bivši prvi čovjek ovog rudnika.  

Ova situacija dodatno komplicira šira politička pitanja, sa tvrdnjama o političkoj trgovini između ministra u Vladi FBiH i premijera Nermina Nikšića te Mirsada Kukića. Navodno je rudnik Banovići, zajedno s dijelom Elektroprivrede BiH, prešao u ruke Kukića kao rezultat sumnjivih dogovora, uprkos njegovom statusu na američkoj crnoj listi i prethodnim osuđivanjima zbog zloupotreba u rudniku Banovići. 

Glibanović, blizak Kukiću, sada je zadužen za nadzor nad radom direktora RMU Banovići, Rasima Dostovića. Ova situacija nameće pitanja o nepristrasnosti, s obzirom na sumnje da je cilj postavljanja nove uprave rudnika političke prirode, s fokusom na podršci političkoj partiji PDA. 

VEZANI TEKST - Direktor RMU Banovići pisao Nikšiću i Lakiću: Ishitrenim postupcima ste destabilizirali kompaniju

Takav  pristup već je narušio stabilnost rudnika, rezultirajući katastrofalnim financijskim rezultatima. U proteklim mjesecima, proizvodnja je opala, a gubici su dostigli visoke iznose, s gubitkom od 3,24 miliona KM u julu. 

Ova situacija izazvala je ogorčenje među radnicima rudnika i širom javnosti, postavljajući pitanje integriteta upravljanja u ključnom sektoru bh. industrije. Kako se situacija bude razvijala, očekuje se da će se razotkriti daljnje informacije o pozadini imenovanja i mogućim koracima koji će biti preduzeti kako bi se razjasnili ovi događaji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.