open-navfaktor-logo
search
Donijeli odluku
Koordinacija sindikata KS dala podršku radnicima u zdravstvu koji su najavili štrajk u septembru
Predstavnici Koordinacije sindikata Kantona Sarajevo danas su održali sastanak na kojem je odlučeno da se da puna podrška radnicima i sindikatima u zdravstvu, koji su nakon propalih pregovora, za početak septembra najavili generalni štrajk u svim zdravstvenim ustanovama u KS.
14.07.2023. u 17:33
get url
text

Koordinacija sindikata podsjeća upravu KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo da je ostalo vrlo malo vremena da se ispoštuju zagarantovana prava radnika prije nego što dođe do generalnog štrajka u tom preduzeću te je data puna podrška Sindikalnoj organizaciji KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo.

 VEZANI ČLANAK - Zdravstveni radnici napustili sastanak sa Vladom KS, idu u generalni štrajk: Ucjenjuju nas preko teško oboljele djece

Koordinacija sindikata je konstatovala da premijer Kantona Sarajevo, Nihad Uk nije odgovorio na dopis koji mu je upućen 6. jula 2023. te je odlučeno da mu se ponovo pošalje poziv na sastanak na kojem bi se razgovaralo o sporazumu o osnovici za obračun plaća u 2024. godini, ispravkama/dopunama kolektivnih ugovora i usklađivanju satnice u zdravstvu te nepoštivanju prava radnika u komunalnoj privredi.

Izražena je nada da će institucionalni socijalni dijalog između Vlade i Koordinacije uskoro započeti te da neće biti potrebe da Koordinacija sindikata poduzima druge aktivnosti kako bi zaštitila prava više od 20.000 radnika u Kantonu Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.