open-navfaktor-logo
search
Još jedna šansa Vladi KS
Koordinacija sindikata KS odlučila: Štrajk upozorenja najavljen za 23. januar održat će se 22. februara
Koordinacija, koju čini sedam sindikata u Kantonu Sarajevo, donijela je Odluku o prolongiranju realizacije Odluke o organizaciji i realizaciji štrajka upozorenja i generalnog štrajka.
18.01.2023. u 13:09
get url
text

Kako su naveli u saopćenju, "Koordinacija sindikata je na sastanku održanom danas – 18. januara, konstatovala da do održavanja štrajka upozorenja, koji je zakazan za ponedjeljak - 23. januar, evidentno je da će doći do promjene aktuelnog saziva Vlade Kantona Sarajevo s kojom je Koordinacija sindikata imala neuspješne pregovore u prethodnom periodu".

- Odlučeno je da se novom sazivu Vlade Kantona Sarajevo kroz socijalni dijalog, a prije utvrđivanja nacrta, odnosno prijedloga budžeta KS, finansijskog plana Fonda zavoda zdravstvenog osiguranja KS i komunalne privrede KS pruži mogućnost da sporazumno sa Koordinacijom sindikata dogovori povećanje plaća svim radnicima u osnovnim i srednjim školama, predškolskim, ustanovama kulture i socijalne zaštite, MUP-u i Upravi policije, zavodima i organima državne službe, javnim komunalnim preduzećima i javnim ustanovama zdravstva u 2023. godini u netto iznosu od 120 KM, počev od 1. januara 2023. godine – navode.

Dodaju, "u slučaju da se sa novim sazivom Vlade KS ne postigne dogovor, pristupit će se realizaciji ove i Odluke Koordinacije sindikata od 28. decembra prošle godine".

- S tim u vezi, na sastanku Koordinacije sindikata održanom danas odlučeno je da se nastavi sa započetim aktivnostima za pripremu/organizaciju štrajka upozorenja i generalnog štrajka u skladu sa Odlukom o organizovanju i održavanju štrajka upozorenja i generalnog štrajka od 28. decembra 2022. godine. Koordinacija sindikata je odlučila da se prolongira realizacija člana 3. stav (1) Odluke o organizovanju i održavanju štrajka upozorenja i generalnog štrajka od 28. decenbra 2022. godine (početak i trajanje štrajka upozorenja), odnosno štrajk će biti realiziran u srijedu, 22. februara 2023. godine sa početkom u 11.55 sati i trajat će 60 minuta, odnosno do 12.55 sati u osnovnim i srednjim školama, predškolskim, ustanovama kulture i socijalne zaštite, MUP-u i Upravi policije, zavodima i organima državne službe, javnim komunalnim preduzećima i javnim ustanovama zdravstva, u kojima sindikati koji čine Koordinaciju sedam sindikata imaju sindikalne podružnice. Ukoliko se zahtjev iz Odluke o štrajku ne ispuni do okončanja štrajka upozorenja od 22. februara 2023. godine, bit će organizovan i realizovan generalni štrajk, nakon što se za to steknu svi zakonski uvjeti – stoji u saopćenju Koordinacije sedam sindikata KS.

VEZANI TEKST - Radnici u Kantonu Sarajevo 23. januara održat će jednosatni štrajk upozorenja

Podsjetimo, na sastanku Koordinacije sindikata u Kantonu Sarajevo, koji je odražan 28. decembra prošle godine, a koju čini i Sindikat radnika u zdravstvu KS, donesena je odluka da se, zbog nedostatka dobre volje druge strane: Vlade Kantona Sarajevo, uprava ustanova i preduzeća u djelatnostima zdravstva i komunalne privrede prema 22.000 radnika, u ponedjeljak - 23. januara 2023. godine organizira štrajk upozorenja u trajanju od sat vremena, počev od 11.55 sati, do 12.55 sati.

Nezadovoljni odnosom Vlade KS, radnici su polovinom decembra prošle godine izašli na proteste sa tri zahtjeva - poštovanje Koordinacije sindikata kao socijalnog partnera, isplata jednokratne novčane pomoći u visini od 1.080 KM te povećanje osnovice za obračun plaće za narednu 2023. godinu.

No nakon što se Forto 26. decembra 2022. nije pojavio na sastanku, Koordinacija sindikata donijela je zaključak da su dotadašnji pregovori, na tri zvanična sastanka 24. oktobra, 15. novembra i 20. decembra, u potpunosti neuspješni, a razlog za to je što je Vlada KS odbila isplatiti jednokratnu novčanu pomoć za sve radnike u iznosu od 1.080 maraka i tokom pregovora nije iskazala volju da se pregovara o nižem iznosu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.