open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljni
Koordinacija sindikata oštro osudila Odluku Vlade KS o povećanju plaća: Obmana javnosti odlazećeg premijera
Koordinacija osam sindikata koja zastupa preko 22.000 radnika u Kantonu Sarajevo reagovala je na današnju Odluku Vlade KS o utvrđivanju osnovice i boda za obračun plaće zaposlenim koji primaju plaću iz budžeta Kantona Sarajevo za 2023., a koja podrazumijeva uvećanje plaće za pet posto za više od 14.500 uposlenika.
19.01.2023. u 22:33
get url
text

VEZANI TEKST - Veće plaće zaposlenima koji primaju platu iz budžeta KS

- Neistina je da će 14.500 radnika dobiti povećanje plata za 5 posto!

To je obmana javnosti koju je plasirala Vlada Edina Forte, odlazećeg premijera Kantona Sarajevo, jer oko 1.500 radnika, koji primaju u najnižim platnim razredima, neće dobiti nikakvo povećanje. Ti radnici koji su najviše pogođeni "galopirajućom" inflacijom primaju najnižu (zagarantovanu) platu koja je veća od njihove osnovne plate i povećanje njihove osnovne plate za 5 posto njima ne znači ništa a nama u sindikatima, kao i cjelokupnoj javnosti, to je potvrda da Vlada Kantona Sarajevo misli samo o sebi, direktorima zavoda, dekanima i profesorima sa UNSA i svima onima čije su plate preko 2.400 KM i više.

Vlada Kantona Sarajevo je donijela jednostranu odluku koja će prouzrokovati ogromno nezadovoljstvo koje će prerasti u socijalne nemire, masovne proteste i štrajkove i koji će biti fakturisani novoj Vladi Kantona Sarajevo.

Prethodno je Koordinacija sindikata donijela odluku o prolongiranju štrajka upozorenja za 22. februar, a koji je bio zakazan za 23. januar, u namjeri da novoformiranoj Vladi Kantona Sarajevo pruži šansu za uspješne pregovore i sporazuman dogovor Vlade i Koordinacije sindikata.

Nažalost, današnjom Odlukom Vlada Kantona Sarajevo je vruć krompir dala predstavnicima stranaka vladajuće većine i zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo, koji će morati birati između provođenja današnje Odluke kroz donošenje Zakona o izvršenju Budžeta Kantona Sarajevo i istovremenih socijalnih nemira, protesta i štrajkova, s jedne strane i poništenja današnje Odluke i zaduženja novoformiranoj Vladi Kantona Sarajevo da sa sindikatima potpiše sporazume koji garantuju pravo, poštenje i pravdu da se plate povećaju u jednakom mjesečnom iznosu od 120,00 KM netto svim radnicima.

VEZANI TEKST - Koordinacija osam sindikata odbila sve odluke Vlade KS, traže ponovne pregovore

Koordinacija sindikata će iskoristiti sve svoje resurse u sindikalnoj borbi uključujući i lobiranje zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo, koji su 30. decembra 2022. godine pokazali da žele dobro radnicima i ubijeđeni smo da radnici, njih 22.000 u Kantonu Sarajevo, imaju većinu u Skupštini Kantona Sarajevo - navodi se u saopćenju koje potpisuje predsjednik Koordinacije Saudin Sivro.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.