open-navfaktor-logo
search
Padavine
Koordinacioni tim Vlade RS-a: Stabilizacija situacije
Prema informacijama Ministarstva zdravlja RS-a, epidemiološka situacija je mirna
15.05.2019. u 15:35
get url
text

Anton Kasipović, potpredsjednik Vlade RS-a, rekao je nakon sjednice koordinacionog tima Vlade RS-a za praćenje stanja usljed obilnih kišnih padavina da se situacija stabilizovala i da će se u sljedećem periodu pratiti stanje u Prijedoru, Bosanskom Novom u Bosanskoj Kostajnici, javlja Anadolu Agency (AA).

-Ljudi na ovom području i dalje trebaju biti oprezni, pratiti situaciju i sarađivati s institucijama - kazao je Kasipović. 

Prema njegovim riječima ukinuto je vanredno stanje u Čelincu i Tesliću, a prema informacijama ministarstva zdravlja, epidemiološka situacija je mirna i nema zabrinjavajućih pojava. Jedan od sljedećih koraka bit će formiranje komisija u lokalnim zajednicama koje će evidentirati štete.

-Pratimo vodotok Save i pripremamo odgovor na eventualne izazove koji su pred nama - kazao je Kasipović. 

Iz Hidrometeorološkog zavoda RS-a rekli su da se u sljedećem periodu ne očekuju veće padavine. Mile Međed, direktor uprave civilne zaštite RS-a, rekao je da prate stanje i na zahtjev načelnika lokalnih zajednica spremni su da pruže svaku vrstu pomoći. Istakao je da se očekuju problemi sa podzemnim vodama koje su vezane sa vodostajem Save u Bosanskoj Gradišci i Srpcu. 

Zahvaljujući poboljšanju prilika na terenu, sutra će početi nastava u velikom broju škola koje danas nisu radile. Prema informacijama koje su obrazovne ustanove dostavile Ministarstvu prosvjete i kulture RS-a, nastava je obustavljena u školama u Prijedoru, Bosanskom Novom i Bosanskoj Kostajnici. 

U Jezeru je u OŠ "Vuk Karadžić" obustavljena nastava zbog izlijevanja rijeka na putne pravce. Nastava je obustavljena i u OŠ "Josif Pančić" Kozica kod Oštre Luke zbog nemogućnosti dolaska nastavnog osoblja na posao. 

Kad je riječ o predškolskim ustanovama, sutra neće raditi JU Dječiji vrtić "Pčelica Maja" Bosanski Novi i Javna predškolska ustanova "Kestenko" Bosanska Kostajnica. 

Igor Radojičić, gradonačelnik Banje Luke, imenovao je danas komisije za procjenu štete prouzrokovane padavinama od 12. do 14. maja koje će od sutra početi sa radom na terenu. Jedna komisija formirana je za procjenu stambenih, pomoćnim i drugim objektima, a druga na poljoprivrednim parcelama. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.