open-navfaktor-logo
search
Donji Vakuf
Kopajući mezar, radnici naišli na posmrtne ostatke žene, danas ekshumirani radi analize
Na lokalitetu koji se nalazi u mezarju Bijeli Harem, opština Donji Vakuf, danas su, radi uzimanja koštanih uzoraka, ekshumirani posmrtni ostaci jedne žrtve proteklog rata.
13.04.2023. u 14:36
get url
text

Posmrtni ostaci su na ovom lokalitetu otkriveni kada su lokalni radnici, kopajući mezar nedavno umrloj osobi, naišli na skeletne ostatke najmanje jedne osobe.

Odmah su pozvane nadležne službe i Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine koji je zatim uputio zahtjev za ekshumaciju prema Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, a čija je realizacija danas i uslijedila.

Nekompletno tijelo za koje se pretpostavlja da pripada ženi, žrtvi proteklog rata, pronađeno je uz odjeću i zamotano u deku.

U skladu sa naredbom Tužilaštva BiH, na mjestu ekshumacije su izuzeti koštani uzorci sa ciljem identifikacije žrtve uz pomoć DNK metode. Potom su posmrtni ostaci vraćeni u grobno mjesto sve do konačne identifikacije žrtve.

Ekshumacija je izvršena pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a prema naredbi Suda Bosne i Hercegovine, saopćio je Institut za nestale osobe BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.