open-navfaktor-logo
search
Sve u jednom danu
Korak bliže izborima: Budžet države usvojen u Zastupničkom domu BiH
I u drugom čitanju zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta BiH na današnjoj drugoj hitnoj sjednici usvojili su Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.  
15.07.2020. u 15:28
get url
text

Održavanju 9. hitne sjednice prethodila je 8. hitna sjednica na kojoj su zastupnici u prvom čitanju usvojili ovaj prijedlog. U pauzi između dvije sjednice, zasjedala je i Komisija za finansije i budžet Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

Komisija je usvojila Prijedlog zakona o Budžetu. Odbijeno je svih sedam predloženih amandmana na državni budžet, koje su podnijeli Klub zastupnika Naša stranka-Nezavisni blok tri amandmana, Klub zastupnika Demokratske fronte dva, Klub zastupnika SDS-PDP jedan amandman, te zastupnik Jasmin Emrić (A-SDA) jedan amandman. 

Zastupnici su podržali Emrićev amandman. 

Od 35 prisutnih zastupnika za Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH u drugom čitanju 24 su bila za, sedam protiv, te suzdržana četiri. 

Prijedlog zakona sada treba da usvoji i Dom naroda BiH. 

Tokom rasprave zastupnik Emrić je podsjetio da je podnio jedan amandman u vezi sa migrantskom krizom. Pozdravio je to što su budžetom planirana izdvajanja oko saniranja posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa. Međutim... 

- Razočaran sam činjenicom da nadležna ministarstva nisu planirala niti jednu marku za migrantsku krizu. Očekivao sam da će biti razumijevanja za migrantsku situaciju. Iznenadio me stav stranaka većine i čije je Vijeće ministara BiH, da su oni protiv svih amandmana. Nisu svi amandmani isti. Tražio sam od 1,8 milijardi koliki je budžet, hitno 450.000 KM koji bi bile sa tekuće rezerve presumjereni za saniranje posljedica migrantske krize. Ako i ovaj dom bude odlučio kao i Komisija, onda vlasti ove države neće dati niti jednu marku za migrantsku krizu. Začuđuje me takav stav. Čiji su problem migranti? Samo USK? Hrvatska i EU zatvorile su granice. Migranti teško prolaze. Hiljade migranata šeta cestama USK, koji šetaju od granice nazad u prihvatni centar da se okrijepe, i opet prema granici. Ne može USK to sve finansirati - poručio je Emrić, dodajući da je ovo najgora poruka.  

Zastupnik SDA Adil Osmanović je istakao da će njegov stranački Klub podržati Prijedlog zakona o Budžet koji je dostavilo Predsjedništvo BiH, kako bi se mogli održati lokalni izbori 15. novembra. 

Zastupnik SDP-a Zukan Helez najavio je da zastupnici te stranke neće podržati budžet jer nisu predviđena sredstva za modernizaciju Oružanih snaga BiH.

SNSD-ova zastupnica Sanja Vulić poručila je da će njene stranačke kolege glasati za budžet jer im je cilj da izbori u novembru budu održani. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.