open-navfaktor-logo
search
Jučer osvanuli plakati
Kordić: Do kraja sedmice bit će poznata lokacija dočeka Nove godine u Mostaru
Gradonačelnik Mostara Mario Kordić u utorak je u izjavi za Fenu kazao kako trenutno intenzivno rade na usaglašavanju o lokaciji za doček Nove godine te da će do kraja sedmice javnost upoznati s lokacijom dočeka.
21.11.2023. u 12:25
get url
text

- Svaku lokaciju koju razmatraju od početka treba nekoliko saglasnosti, od tima za organizaciju, od izvođača, kao i od MUP-a - kazao je Kordić.

Dosad se kao mjesto održavanja novogodišnjeg slavlja spominjao parking između zgrade u izgradnji Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) i zgrade federalne Vlade. U ponedjeljak ujutro Mostar je osvanuo oblijepljen plakatima na kojima stoji "Najluđa noć na kostima Bošnjaka", "Nova 2024. ne na Lakišića haremu", "Oteto-prokleto".

Ljetos su u Mostaru održani protesti protiv izgradnje zgrade HNK Mostar u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Mostar. Iz Medžlisa Islamske zajednice Mostar tvrde kako je riječ o nelegalnoj gradnji zgrade HNK na nekadašnjem lokalitetu Lakišića harema, ekshumiranog nedugo nakon dolaska Austro-Ugarske. Gradonačelnik Mostara Mario Kordić ranije je izjavio kako nema ništa sporno oko gradnje zgrade HNK Mostar, što su u Gradu, iz Tužilaštva i suda više puta provjeravali.

Politolog Ivan Kraljević smatra kako su plakati, koji su početkom ove sedmice osvanuli na mostarskim ulicama, pokazatelj radikalizacije politike i društvene atmosfere.

VEZANI TEKST - U Mostaru osvanuli plakati: Najluđa noć na kostima Bošnjaka

- Nažalost, njihovim sadržajem potpiruju se bolna sjećanja, kako jednih, tako i drugih. Tema je preosjetljiva da bi se koristila u dnevno-politička prepucavanja. Sve je počelo izgradnjom zgrade HNK Mostar, a sada je "bojno polje" prebačeno na doček Nove godine iako, koliko mi je poznato, ni formalno ni pravno ne postoje prepreke za bilo kakve radove ili događaje na spomenutom lokalitetu - izjavio je Kraljević.

Pitanje održavanja novogodišnje proslave i općenito spomenutog lokaliteta izaziva i dosta rasprava na društvenim mrežama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.