open-navfaktor-logo
search
Prioritet
Kordić: Grad Mostar pred rješenjem pitanja deponije Uborak
Mostarski gradonačelnik još jednom je podvukao kako je rješavanje pitanja deponije "Uborak" postavljeno kao prioritet nove administracije Grada Mostara.
12.06.2021. u 11:25
get url
text

- Intenzivnom komunikacijom mene i mojih saradnika sa strukom i svima onima koji su uključeni u proces odvoza i deponovanja otpada u gradu Mostaru pronalazimo moguća rješenja - izjavio je za Fenu gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

Kazao je da je u prošlosti potrošeno puno vremena na ovu temu, ali, dodaje kako optimistično gleda na budućnost i mišljenja je da je Grad Mostar pred rješenjem pitanja deponije 'Uborak'.

Ističe da je njegovom inicijativom i pozitivnim pristupom gradskih vijećnika u četvrtak, 10. juna održana i tematska sjednica Vijeća na kojoj je razmatrana trenutna situacija i budućnost regionalnog odlagališta komunalnog otpada Uborak – Buđevci. Na njoj je predstavljen i Plan prilagodbe.

- Na temelju Plana prilagodbe i prezentacija ponuđača, pitanje deponije ide prema svome raspletu - poručio je Kordić.

Mostarski gradonačelnik je odmah nakon tematske sjednice Gradskog vijeća Grada Mostara obavio razgovore s finansijskim organizacijama kako bi imali osiguranu finansijsku konstrukciju za implementaciju Plana prilagodbe.

Jedan od zaključaka tematske sjednice u četvrtak upravo je bio da Grad Mostar osigura novac predviđen Planom prilagodbe upravljanja otpadom za regionalnu deponiju Uborak-Buđevci Mostar putem grant sredstava s većih nivoa vlasti i međunarodnih finansijskih organizacija te kreditnim zaduženjima kod banaka.

Što se tiče prezentacija koje su na tematskoj sjednici imale osam domaćih i inozemnih firmi o načinu zbrinjavanja opada, gradonačelnik Mostara će formirati radnu grupu koju će sačinjavati predstavnici Odbora za stambeno-komunalne poslove i Gradske uprave, te vanjski saradnici iz oblasti zaštite okoliša, ekologije, vodoprivrede i šumarstva.

Zadaci ove radne grupe su da izvrši analizu svih prezentacija i nakon toga predloži Gradskom vijeću Grada Mostara najpovoljniju, odnosno najprihvatljiviju opciju za Grad Mostar, a koja je u skladu sa strategijom upravljanja otpada FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.