open-navfaktor-logo
search
Povećane im kazne
Kordiću i Kvesiću ukupno 21 godina zatvora jer su kao službenici SPS-a reketirali strane državljane
Sud Bosne i Hercegovine donio je jučer drugostepenu presudu kojom su Boris Kordić i Josip Kvesić proglašeni krivima što su kao službene osobe Službe za poslove sa strancima BiH počinili krivična djela organizovani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja i iznudom. 
28.11.2023. u 10:00
get url
text

Boris Kordić je bio šef Terenskog ureda Službe za poslove sa strancima Mostar, dok je Josip Kvesić bio inspektor u ovoj Službi.

Sud je prvooptuženom Borisu Kordiću izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 12 godina i šest mjeseci, a istom presudom Sud je drugooptuženom Josipu Kvesiću izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od osam godina i šest mjeseci.

Nadalje, od optuženih Borisa Kordića i Josipa Kvesića oduzima se imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela u iznosu od 60.000 KM, koji iznos su dužni solidarno uplatiti u korist budžeta Bosne i Hercegovine.

Sud je nakon izricanja drugostepene presude donio rješenje kojim se prema optuženim Borisu Kordiću i Josipu Kvesiću produžavaju mjere
zabrane putovanja i mjera privremenog oduzimanja putnih isprava uz zabranu izdavanja novih putnih isprava, kao i zabrana korištenja lične karte za prelazak državne granice BiH. Ove mjere će prema optuženima trajati do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora.

Optuženi Boris Kordić i Josip Kvesić su oglašeni krivim što su kao službena lica u institucijama BiH, u periodu od oktobra 2012. do marta 2014. godine, u sastavu grupe za organizovani kriminal, koristeći svoje službene položaje i ovlaštenja, iznuđivali novac od pojedinih stranih državljana.

To su činili na način da su donosili nezakonite službene akte i poduzimali nezakonite službene radnje, sve kako bi prisilili strane državljane koji borave na području Bosne i Hercegovine, predstavništva stranih nevladinih organizacija registrovanih na području Bosne i Hercegovine i druga pravna lica kojima upravljaju strani državljani na području Bosne i Hercegovine da poduzmu radnje na štetu svoje i tuđe imovine, saopćeno je iz Suda BiH.

Prvostepenom presudom Kordić je bio osuđen na 14, a Kvesić na 10 godina zatvora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.