open-navfaktor-logo
search
Na putu prema Potočarima
Korejka među učesnicima marša mira Žepa - Srebrenica
Učesnici marša mira Žepa – Srebrenica krenuli su prema Potočarima, rutom koja je dijelom predstavljala put spasa za Srebreničane u julu 1995. godine.
09.07.2021. u 14:35
get url
text

Među učesnicima iz raznih krajeva BiH koji na ovaj način žele odati počast žrtvama genocida je i Jukyung Li iz Južne Koreje koja je kaže boravak u Sarajevu iskoristila kako bi se pridružila učesnicima marša.

- Upoznala sam prijatelje iz Turske i oni su mi rekli kako već sedam puta učestvuju na maršu i zato sam ja odlučila da krenem i da osjetim tu atmosferu. Znam sta se desilo u Srebrenici jer sam čitala o tome i gledala dokumentarne filmove – izjavila je Li.

Vođa puta Ramo Čardaković naglašava da se marš mira Žepa - Srebrenica održava četrnaesti put, te da je ove godine broj učesnika reduciran zbog epidemioloških mjera

- Ove godine imamo između 120 i 150 učesnika upravo zbog tih mjera jer nastojimo izbjeći neželjene posljedice. U maršu mira učestvuju građani iz Mostara, Visokog, Breze, Sarajeva, Goražda, Vlasenice i drugih gradova BiH – precizirao je on.

Ruta Marša mira iz Žepe za Srebrenicu samo dijelom je bila put spasa za Srebreničane u julu 1995. godine. Staza je funkcionirala sve vrijeme rata između enklava kao "put hrane" koji je bio težak i smrtonosan. Sudionici Marša mira proći će i kroz sami grad Srebrenicu i doći u Potočare gdje će se pokloniti žrtvama genocida.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.