open-navfaktor-logo
search
Godišnjica zločina
Korićanske stijene: "Ovdje mi mijenjamo mrtve za mrtve i žive za žive"
Na lokalitetu Korićanske stijene, na planini Vlašić, 21. augusta 1992. godine strijeljano je više od 200 logoraša, Bošnjaka i Hrvata, koji su bili zatočeni i mučeni u prijedorskim logorima
21.08.2019. u 08:50
get url
text

Prije mjesec dana, na stadionu Hambarine kod Prijedora klanjana je kolektivna dženaza za 86 Bošnjaka, ubijenih na Korićanskim stijenama 1992. godine.

Husein ef. Velić, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Prijedor, kazao je tada da 86 šehida svjedoči o istini.

-Danas ovdje 86 šehida svjedoči o istini koja se dogodila 1992. godine. Niko nema pravo da misli, govori i ponaša se kao da ništa nije bilo. Bošnjaci nisu narod koji mrzi, ali jesu narod koji čuva sjećanje na period od 1992. do 1995. godine i jedino na tim osnovama ćemo graditi pravdu, suživot i pomirenje- kazao je Velić.

Na lokalitetu Korićanske stijene, na planini Vlašić, 21. augusta 1992. godine strijeljano je više od 200 logoraša, Bošnjaka i Hrvata, koji su bili zatočeni i mučeni u prijedorskim logorima. Kolona autobusa sa logorašima krenula je tada od Prijedora put Vlašića pod izgovorom razmjene i pod pratnjom tamošnje policije. Iz autobusa nisu izašla samo 22 logoraša, pa su ih odveli u Travnik. Ostale su vodili na Korićanske stijene misleći da ih tamo nikada neće naći. 

- Ovdje mi mijenjamo mrtve za mrtve i žive za žive - tim riječima pripadnici interventnog voda policije RS iz Prijedora logoraše su postrojili na rubu provalije, naredili im da kleknu i pucali im u leđa.

Tijela logoraša padala su u ponor dubok preko 300 metara. Da bi bili sigurni da niko neće preživjeti, pucali su i bacali bombe u provaliji. 

I danas se traga za brojnim žrtvama, a procesi identifikacije pronađenih posmrtnih ostataka nisu završeni.

Posmrtni ostaci zvjerski likvidiranih logoraša prebačeni su i zakopavani na drugim lokalitetima o čemu svjedoče i snimci Službe javne bezbjednosti Prijedor nastali 4. septembra 1992. godine. U premještanju posmrtnih ostataka učestvovali su pripadnici policije RS i Civilne zaštite iz Skender Vakufa.  

Dvanaest osoba je preživjelo masakr na Korićanskim stijenama. Njihova svjedočenja doprinijela su da neki od zločinaca dobiju zaslužene kazne.  

Za zločin na Korićanskim stijenama pred Haškim tribunalom i Sudom BiH osuđeni su: Darko Mrđa na 17 godina zatvora, Damir Ivanković na 14 godina, Gordan Đurić na 8 godina, Ljubiša Četić na 13 godina, Zoran Babić na 22 godine, Milorad Škrbić na 21 godinu, Dušan Janković na 21 godinu, Željko Stojnić na 15 godina, Saša Zečević na 23 godine, Marinko Lepoja na 23 i Radoslav Knežević na 23 godine zatvora.

Darko Mrđa je tokom 1992. godine bio pripadnik tzv. interventnog voda, specijalne policijske jedinice bosanskih Srba u Prijedoru.

Zajedno sa drugim pripadnicima interventnog voda, lično je učestvovao u izvođenju, čuvanju, sprovođenju, streljanju i ubistvu više od 200 nenaoružanih muškaraca na Korićanskim stijenama 21. avgusta 1992. Njegovo priznanje krivice je pomoglo da se utvrdi istina o zločinima počinjenim nad Bošnjacima i Hrvatima. Haški tribunal ga je 2010. godine osudio na 17 godina zatvora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.