open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo
Korisnici budžeta HNK najavili štrajk upozorenja, traže povećanje plaća
Koordinacija sindikata korisnika budžeta Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) najavila je jednosatni štrajk upozorenja koji će biti održan u petak, 8. decembra, ako ih Vlada HNK ne pozove na razgovor i pregovore o povećanju osnovice za plaću.
04.12.2023. u 14:21
get url
text

- Nadali smo se da neće doći do našeg okupljanja i ove godine jer smo s prošlom vladom na vrijeme počeli pregovore o povećanju osnovice. Dobili smo obećanje da će povećanje ići iz dva razloga, prvi je jer su shvatili da dosadašnja povećanja uglavnom anulira inflacija, a drugi razlog je taj što je naša osnovica već pala ispod 50 posto, kako je propisano kolektivnim ugovorima, tako da je to već kršenje tih ugovora. Dogovorili smo se da ćemo sredinom novembra nastaviti pregovore kada Ministarstvo finansija izvrši obračune i vidi do kolikog povećanja bi trebalo doći, sve je bilo načelno dogovoreno, ali nije bilo stavljeno na papir i u međuvremenu je došlo do promjene Vlade - kazala je u ponedjeljak predsjednica Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture HNK Edina Čomić.

Nakon što je imenovana nova Vlada HNK sindikati su uputili dopis u kojem su podsjetili da su pregovori o osnovici već započeli, ali do danas nisu dobili odgovor.

- Pomalo smo šokirani odnosom nove vlade koja sada, nakon nekih 15-ak dana kaže da novca zapravo nema. Premijerka je u jednom intervjuu istaknula kako im prošla vlada nije ostavila prostora za bilo kakvo manevriranje u narednoj godini. Želimo Vladi HNK uputiti apel da ne počnu svoj mandat na taj način što će ignorirati nekoliko hiljada ljudi koji su preko nas otpočeli pregovore s bivšom vladom - kazala je Čomić.

Prvi korak do rješenja je, kako kaže, da ih Vlada pozove i primi na razgovor.

- Druga stvar, sve što mi znamo, znamo s portala i intervjua. Ta priča o nedostatku novca potekla je iz teksta gdje smo vidjeli da je nacrt budžeta za 2024. manji od budžeta za ovu godinu, tako da ne znam na osnovu čega ga kreiraju da bude manji. Budžet je mnogo, mnogo veći u odnosu na protekle godine. Prošle godine u ovo vrijeme borili smo se za onu jednokratnu pomoć od 1.080 maraka, oni su nam i tada rekli da novca nema, ponudili nam 300 maraka, a na kraju smo ipak dobili 1.080. Novca ima, bitna je raspodjela - kazala je Čomić.

Nail Balić iz Sindikata policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) HNK istaknuo je kako ni u jednom trenutku nisu sumnjali da do povećanja osnovice neće doći.

- U nas je s prošlom vladom ostalo da se samo na neki način donese modalitet hoće li povećanje ići u jednoj ili dvije godine i koliki će biti postotak. Nismo uopće sumnjali da do toga neće doći. Nadali smo se da ćemo nastaviti kontinuitet saradnje i dogovora s vladom koja je trenutno na čelu kao što smo imali i do sada. Ostavili smo dovoljno prostora novoj vladi da nas pozove na razgovor, da vidimo na čemu smo, u kojem pravcu i s koliko postotaka bismo mogli ići u povećanje plaće, a koliko čujemo iz drugih kantona, ako je išlo kroz dvije godine ta povećanja se kreću 15 posto za jednu, 15 za drugu godinu, a i zdravstvo je ovdje s povećanjem plaće otišlo do 30 posto. Ne tražimo ništa nemoguće, tražimo samo ono što pripada svakom normalnom građaninu i ništa osim toga - kazao je Balić.

Naglasio je kako za prvu narednu sjednicu od Vlade HNK sindikati traže da se donese odluka o isplati redovnih pravomoćnih sudskih presuda u istom omjeru kao što je to bilo za vansudske nagodbe koje su isplaćene u maju.

- Također, ako do petka, 8. decembra, ne bude nikakvih reakcija od Vlade HNK, poduzet ćemo sve zakonom dozvoljene mjere i radnje kad je u pitanju protest i štrajk upozorenja, a možda i generalni štrajk. Iskreno se nadam da do toga neće doći - istaknuo je Balić.

Predsjednik Sindikata srednjih škola HNK Josip Milić najavio je kako će iduća godina biti godina protesta i štrajkova.

- Ova vlada očito nije ozbiljno shvatila sindikate, za ovih 20 godina rada u školama naučili smo se štrajkati i spremni smo za sve poteze i mjere koje budu potrebne, ali generalno ja nisam optimista. Vladi smo uputili dopise, uopće nema odgovora, doslovno nikakvog kontakta, a sa starom vladom smo skoro sve ispregovarali, samo smo to trebali potpisati i stvar bi bila riješena. Ova vlada govori da novca nema, ali to nije logično. Budžet se ne puni zbog neke pameti vlade nego zato što građani hljeb, mlijeko, ulje i sve drugo plate 50 posto skuplje. Punjenje budžeta je enormno zato što smo mi svaki dan siromašniji. Ako hoćemo da ostanemo na nuli, moramo razgovarati o povećanju osnovice od 15 posto. To je neki minimum minimuma - poručio je Milić.

Najavio je kako će se u srednjim školama HNK u petak prvi sat prve i prvi sat druge smjene održati štrajk upozorenja ako iz Vlade HNK ne dođe poziv na razgovor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.