open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo
Korisnici budžeta u HNK u utorak će održati štrajk upozorenja i izaći na protest
Korisnici budžeta u Hercegovačko-neretvanskom kantonu održat će štrajk upozorenja i proteste u utorak, 20. februara.
14.02.2024. u 09:26
get url
text

- Nakon neuspješnih pregovora sa novom Vladom HNK organizirali smo štrajk upozorenja 08. 12, a zatim i protest 18. 12. 2023. godine. U prethodnih dva mjeseca nije nam dozvoljeno da se obratimo na Skupštini HNK. Obećan nam je sastanak sa Kolegijem Skupštine za koji smo poslali poziv na koji nam nije ni odgovoreno. Nezadovoljstvo našeg članstva raste zbog ignoriranja naših zahtjeva i zbog saznanja da se na ostalim kantonima vode ili uspješno završavaju pregovori - saopćili su iz Koordinacije sindikata korisnika budžeta HNK i dodali:

- Prošlo je 100 dana, koliko je Vlada tražila da im se da vremena i mi nastavljamo svoje sindikalne aktivnosti. Ovim putem vas obavještavamo da je odluka o novom štrajku i protestnoj šetnji donesena jednoglasno na zajedničkom sastanku svih sindikalnih povjerenika 30. 01. 2024. godine i da će se održati u utorak, 20. 02. 2024. godine zadnja dva sata prve i prva dva sata druge smjene. Još jednom ćemo iskazali nezadovoljstvo zbog položaja naših članova.

Kako su naveli, traže: povećanje plaća, isplatu jednokratne pomoći, mogućnost napredovanja u struci, isplate pravomoćnih sudskih presuda, sistematske preglede, raspisivanje konkursa na neodređeno, donošenje novih Pedagoških standarda uz suglasnost sindikata, donošenje novih Zakona i Pravilnika.

U saopćenju su potpisani Sindikat srednjih škola HNK, Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture HNK, Sindikat učitelja HNK, te Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja HNK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.