open-navfaktor-logo
search
Nema žarišta
Korona u zatvorima u FBiH: Situacija zasad stabilna, ali nema opuštanja
Nakon što je nedavno u najvećem i najstarijem zatvoru u BiH KPZ-u Zenica došlo do pojave žarišta infekcije koronavirusom, trenutna situacija je pod kontrolom, potvrđeno nam je iz te kazneno-popravne institucije.
10.11.2020. u 19:00
get url
text

Osuđenik, koji je imao nešto težu kliničku sliku zbog čega je bio prebačen u Kantonalnu bolnicu Zenica, uspješno se oporavio i vraćen je u krug zatvora, kazao nam je direktor KPZ-a Zenica Redžo Kahrić.

- Svi osuđenici i pritvorenici kojima je bilo ranije potvrđeno prisustvo koronavirusa su negativni i vraćeni su na redovne odjele. Također, doktor iz stacionara i dvoje medicinskih tehničara, kao i psiholozi iz Prijemnog odjeljenja, koji su bili pozitivni, također su testirani negativno i vratili su se na posao. Tako da smo uspješno taj klaster riješili i trenutno nemamo pozitivnih slučajeva - kazao je Kahrić za Faktor.

Dodao je da su u zatvoru i dalje na snazi sve mjere predostrožnosati i preduzima se sve kako bi bilo spriječeno unošenje i širenje virusa u zatvoru, a što predstavalja veliki izazov u institucijama ovakvog tipa.

I u sarajevskom KPZ-u su zadovoljni dosadašnjom situacijom sa koronavirusom.

Prema riječima direktora KPZ-a Sarajevo Faruka Zubčevića, imali su samo jedan slučaj osuđenika ili pritvorenika sa koronavirusom.

Radi se o osuđeniku starije životne dobi, koji je kaznu izdržavao u zatvoru poluotvorenog tipa na Igmanu. On je, kako je kazao Zubčević, odmah prebačen u zatvor u Sarajevu, gdje su ranije oformljene odvojene prostorije, a i kako bi bio bliže bolnici ukoliko bi došlo do nekih komplikacija. Također, izolovani su i svi zatvorenici koji su sa njim bili u kontaktu.

- Mi smo od početka uveli stroge mjere koje se kontinuirano provode, kako bi se rizik od ulaska virusa u zatvor sveo na najmanju moguću mjeru. Prostorije se redovno provjetravaju, vrši se dezinfekcija, na način da se prostor svako 48 sati tretira posebnim UV lampama, maske su obavezne kod svih uposlenih, imali smo veliki broj testiranja, kako uposlenika, tako i osuđenih ili pritvorenih osoba, a svaki sumnjivi slučaj je odmah išao u izolaciju - kaže Zubčević.

Također, svim osobama koje ulaze unutar KPZ-a mjeri se temperatura i tretiraju se aparatom koji radi na principu UV zraka.

- Svaka 24 sata dezinficiraju se vozila za prijevoz osuđenih osoba, bez obzira na to da li su ili nisu korištena - kazao je Zubčević.

Kada je u pitanju mostarski zatvor, Boris Džeba, direktor te kazneno-popravne ustanove, kazao nam je da su imali nekoliko slučajeva, ali da srećom niko od inficiranih nije razvio teže simptome.

Dodao je da su na neki način imali, ako se to tako može nazvati, sreću, da je prije pojave koronavirusa među migrantima koji su bili u pritvoru u jednom trenutku došlo do pojave šuge, te su tada preduzimane mjere pojačane higijene, a i oformljene su prostorije za izolovanje zaraženih osoba, tako da ih ni korona nije uhvatila nespremne.

- Bude neko pozitivan, kako se pojavi, mi to izolujemo i čisti se to, na sreću sve su to bili lakši slučajevi, imali smo par policajaca, oni su dan-dva imali simptome i to je prošlo - kazao nam je Džeba.

Nedavno su u mostarski zatvor iz državnog zatvora u Vojkovićima prebačena trojica pritvorenika, od kojih je jedan bio pozitivan na koronavirus. On je u mostarskom zatvoru također izolovan i na posljednjem testu je i on bio negativan.

I u mostarskom zatvoru su, kao i u drugim, od početka na snazi posebne mjere zbog korone.

Redovno se radi dezinfekcija, svi koji dođu u pritvor ili na izdržavanje kazne moraju proći period izolacije u posebnim prostorijama.

- Također, redovno se mjeri temperatura, medicinska služba je pojačana, hrana je pojačana i sve što je do nas, mi to provodimo maksimalno - zaključuje naš sagovornik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.