open-navfaktor-logo
search
Kupuju lijekove
"Korona zakon": Mnogi radnici ne mogu da se liječe jer im Vlada FBiH još nije uplatila doprinose za april i maj
Sve je više radnika u FBiH koji imaju problema s ovjerom zdravstvenih knjižica, a čiji su poslodavci ispunili uvjete za subencije doprinosa (penzionog i zdravstvenog) za april i maj.
03.08.2020. u 16:58
get url
text
Zdravstvene knjižice
Zdravstvene knjižice

Ne mogu da se liječe jer kantonalnim zavodima zdravstvenog osiguranja nisu uplaćeni doprinosi.

- Nisam u mogućnosti ovjeriti zdravstvenu knjižicu u zavodu zdravstvenog osiguranja i već 15 dana me šalju od jednog mjesta do drugog. Na šalteru mi kažu da ne mogu ovjeriti knjižicu jer mi nisu uplaćeni doprinosi za zdravstvo za mjesece april i maj 2020. godine. Obratila sam se gazdi firme koji mi je kazao da prema "korona zakonu" doprinose mi treba isplatiti Porezna uprava. U Poreznoj su mi kazali da je subvencija odobrena za mog poslodavca i da su davno poslali spisak Federalnom ministarstvu finansija radi plaćanja jer oni uplaćuju doprinose, međutim, još nisu plaćeni - govori nam ova radnica.

Kaže kako je pokušala kontaktirati Ministarstvo finansija FBiH.

- Prebacivali su me sa jednog broja na drugi, ali traženu informaciju nisam dobila. Ponovo sam kontaktirala poreznu i oni su mi savjetovali da iz firme kopiram zahtjev za subvencije i odem u zdravstveno, i da bi trebali da mi ovjere knjižicu. Tako sam i učinila, ali su mi u zavodu rekli da im taj zahtjev ništa ne znači, te da mogu ovjeriti knjižicu jedino kad mi budu uplaćeni doprinosi. S obzirom na to da sam hronični bolesnik, na kraju sam morala svoje lijekove platiti 63 KM, umjesto da ih dobijem besplatno. Ne samo ja, stotinama radnika je zbog ovakvih propusta uskraćeno liječenje - kazala je ogorčeno jedna od radnica čiji je poslodavac ispunio uvjete za subvenciju na doprinose.

Šerif Isović, v. d. direktora Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine, kazao nam je da se radnici koji imaju problema s ovjerom knjižica, zbog neuplaćenih doprinosa za april i maj, a čiji su poslodavci dobili subvencije za doprinose, obrate kantonalnim zavodima zdravstvenog osiguranja i Federalnom ministarstvu finansija.

Podsjećanja radi, u Poreznoj upravi FBiH su, kada je riječ o liječenju, sačinili cirkularno pismo i uputili ga svim zavodima zdravstvenog osiguranja, kako bi svim poreznim obveznicima koji su predali zahtjeve za subvencije, njihovim radnicima, omogućili ovjeru zdravstvenih knjižica, odlazak ljekaru.

- Iz zavoda do danas nije bilo nikakvih reakcija na cirkularno pismo - rekao nam je Isović.

Iz Federalnog ministarstva finansija nisu odgovorili na upit Faktora zašto još nisu uplaćeni doprinosi za zdravstveno radnicima čiji su poslodavcu ispunili uvjete za subvencije i kako do uplate da se ljudi liječe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.