open-navfaktor-logo
search
Vlada RS-a
Koronavirus: Nema novih oboljelih u RS-u, pod nadzorom 210 osoba
Na današnjoj sjednici Vlade RS-a razmatrana je novonastala situacija u zbog pojave koronavirusa.  
06.03.2020. u 12:44
get url
text

Ministar zdravlja RS-a Alen Šeranić je istakao da su, kao i jučer, u RS-u još uvijek dva pozitivna slučaja, a radi se o ocu i sinu iz Banje Luke. Oni su bez simptoma, poput kašlja i  urađeni su svi laboratrorijski nalazi koji su uredni. Pod nadzorom u RS-u je 210 osoba.

-To je porast od oko 50 osoba u odnosu na dan ranije. To je bilo za očekivati s obzirom na dinamiku jučerašnjeg dana . Najviše ih je  pod nadozorom  u Banjoj Luci i to 118. Zdravtsveni inspektori izdali su 52 rješenja o stavljanju osoba pod zdravstveni nadzor. Imali smo 58 testova, 56 je bilo negativno, a dva pozitivna - kazao je Šeranić.

On je, govoreći o nadzoru i izolaciji oboljelih, rekao da je namjera da sa Udruženjem psihologa RS-a i fakultetima, angažuju psihologe koji bi građanima pružili upustva i pomoć da kroz ovaj proces prođu što lakše.

- Ne smijemo doći u situaciju stigmatizacije bilo koga. Molim i roditelje sve djece koja su izolaciji da se drže pravila,  ali i svi drugi da se drže preporuka - rekao je Šeranić.

Naveo je i da su stupili  u kontakt sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom od kojih će dobiti donaciju opreme za dalje zbrnijavanje .

- Danas ćemo biti i sa zamjenicom kineskog ambasadora koji su juče ponudili promoć, a i da čujemo njihova iskustva. Ponudili su se da dodijele dodatna sredstva kako bismo aktivno i kvalitetno radili - rekao je ministar.

Pripremali se još od januara

Naveo je da se još ne zna "šta će proljeće donijeti", ali je za očekivati da bi viša temperatura i UV zraci mogli dovesti da širenje virusa opada.

- Ali nemam jasnu potvrdu u tome. Sva zapažanja ćemo znati kada se završi ciklus, poslije oko godinu dana, kada sve dobro analiziramo - dodao je Šeranić.

Jela Aćimović iz Insitituta za javno zdravstvo RS-a rekla je da je ovo situacija za koju se pripremaju još od januara, od prvih informacija o oboljelima iz Kine.

- Sve osobe koje dolaze iz zemalja koje su zahvaćene epidemijom , neophodno je da se po ulasku u RS jave nadležnom epidemiologu - rekla je Aćimović.

Cilj je da se svaki oboljeli odmah prepozna i izlojuje i spriječi širenje. Podsjetila da su preventivne mjere - socijalno distanciranje, što manje okupljanje na javnim mejstima, što manje u zatvorenim prostorima, higijenske mjere poput pranja ruku od oko 20 sekundi, provjetravanje prostorija i da svaki oboljeli ostane kod kuće kako bi se bolest u sredini što manje prenosila, a i da oni koji imaju respiratorne probleme ne odlaze kod starijih osoba.

- Kod nas za sada nema širenja bolesti, bio je jedan u vezi putovanaj u Italiju i jedan iz familije kroz direktni konakt -  dodala je Aćimović.

Svi nadležni su apelovali da oni koji se upute na kućno liječenje, to poštuju i slušaju preporuke.

Mirza Palo iz Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u BiH je rekao da je Ministarstvo zdravlja RS-a kvalitetno uradilo posao na otkrivanju prvih slučajeva.

- Mi pružamo tehničku i stručnu podršku, a ovdje se radi odličan nadzor. Pozdravljamo dosadašnji posao i nadzor nad prvim zaraženima. Nema mjesta za stigmatizaciju. Ovo nije nešto neočekivano. Sistem je pokazao da radi i vjeruemo da će se zadržati na ovom nivou. Postoje tri scenarija - prvi je nekoliko slučajeva koji su uvezeni. Naredni je klasteri gdje ima više zaraženih i treći kada se dešava širenje unutar zajednice. Nismo blizu ni drugom ni trećem scenariju - kazao je Palo.

Nema pogoršanja epidemiološke situacije

Gradski štab za vanredne situacije Banja Luka danas je ponovo zasjedao, a povodom pojave prva dva zaražena koronavirusom u ovom gradu. Utvrđeno je da u Banjoj Luci nema pogoršanja epidemiološke situacije i da pored oca i sina koji su juče otkriveni, nema drugih prijavljenih slučajeva, a svi jučerašnji nalazi iz prvog kruga kontakata u koje je išao zaraženi učenik je - negativno.

- Ni kod koga nije pronađen korona virus - kazao je gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić.

Podvukao je da će u narednih 14 dana đaci iz odjeljenja zaraženog učenika biti na kućnoj izolaciji.

- Njima će biti uručena zdravstvena rješenja. Dobit će uputstvo zašto se nalaze u izolaciji, kako da se ponašaju i na šta se to odnosi. Isto se odnosi i na nastavnike - rekao je Radojičić.

Što se tiče nastave koja je u OŠ "Branko Ćopić" obustavljena, a koju je pohađao zaraženi učenik, stav gradskih vlasti je da, ukoliko se situacija ne pogorša, nastava u ovoj školi treba da se nastavi u ponedjeljak.

Radojičić je podvukao da je na svim javnim mjestima - školama, fakultetima, ustanovama i drugo, pojačana kontrola higijenskih uslova.

- Nema mjesta za nervozu i paniku. Ne javljati se u zdravstvene ustanove ako nema simptoma. Nastavljaju se sve aktivnosti u gradu, koncerti i ostalo. Znate da je i Dan žena koji će se obilježavati, pa se sve nastavlja i nema razloga za otkazivanje - kazao je Radojičić.

U Domu zdravlja Banja Luka su potvrdili da, takođe, "sve teče kako treba".

-Imamo manji broj pacijenata sa respiratornim tegobama. Pod zdravstenim nadzorom na teritoriji grada je 118 osoba. Oni su bez tegoba, a 40 pacijenata je u kućnoj izolaciji - potvrdili su iz Doma zdravlja Banja Luka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.