open-navfaktor-logo
search
Ministarstvo sigurnosti
Korupcija će ostati prisutna u BiH u istom ili većem obimu, a trgovina drogom i ljudima nastavit će rasti
Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine objavilo je, po odobrenju Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, sažetak dokumenta "Procjene prijetnje od organiziranog kriminala u BiH 2021" gdje se predviđa, između ostalog, da će biti nastavljen trend porasta zloupotrebe narkotika, trgovine ljudima, kao i da će korupcija ostati prisutna u istom ili većem obimu.
17.10.2022. u 08:05
get url
text

U ovom dokumentu se navodi i da su od ukupnog broja krivičnih djela registrovanih od 2018. do 2020. godine, svega 0,42 posto ili 313 krivičnih djela počinile organizovane kriminalne grupe, što je zabrinjavajuće nizak udio i ukazuje na mogućnost da je veliki broj djela organizovanog kriminala ostao neotkriven, odnosno da se nije mogao dokazati element organizovanosti.

Ističe se i da je tokom 2020. smanjen broj krivičnih djela koje su počinile organizovane kriminalne grupe, a istovremeno povećan broj izvještaja o počinjenom krivičnom djelu u odnosu na 2018. godinu.

VEZANI TEKST - Zabrinjavajući rast kriminala u BiH i organizovanih kriminalnih grupa

- Procjena policijskih agencija, sačinjena na osnovu njihovih analiza vršenih tokom redovnih poslova i zadataka, ukazuje na to da su organizovane kriminalne grupe vrlo prilagodljive u njihovim nelegalnim aktivnostima. Također, prepoznato je da se organizovane kriminalne grupe lako prilagođavaju promjenama u političkom, ekonomskom i društvenom okruženju – dio je ovog dokumenta.

Konstatuje se da je došlo do povećanja broja gotovo svih vrsta krivičnih djela, a posebno onih u vezi s neovlaštenom proizvodnjom i prometom opojnim drogama, krijumčarenjem ljudi, nedozvoljenom proizvodnjom i prometom oružja, kompjuterskim kriminalom, korupcijom te privrednim kriminalitetom.

Predviđa se nastavak trenda porasta zloupotrebe narkotika gdje Bosna i Hecegovina sve više od tranzitne zemlje postaje zemlja krajnje potrošnje narkotika.

- Kriminalne grupe motivisane brzom i enormnom zaradom sve više se okreću ovom vidu kriminala, tako da se može konstatovati da trgovina narkoticima predstavlja jednu od navećih kriminalnih prijetnji u Bosni i Hercegovini kojoj se mora posvetiti posebna pažnja – piše u dokumentu.

Konstatuje se i da je Bosna i Hercegovina već odavno prešla iz kategorije tranzitne i zemlje destinacije žrtava trgovine ljudima u kategoriju zemlje polazišta, čiji građani sve više postaju žrtve trgovine ljudima.

- Procjene su da će se trend povećanja trgovine ljudima nastaviti i u narednom periodu zbog postojanja faktora koji pogoduju njegovom rastu, a prije svega: loše ekonomske i socijalne situacije, siromaštva, velike nezaposlenosti, mogućnosti velike finansijske zarade, stalnog priliva migranata, poroznosti granica i drugo – navodi se.

Za očekivati je da će korupcija u istom ili većem obimu biti prisutna i u budućnosti.

VEZANI TEKST - Bh. graničari podmićivani zbog šverca akciznih proizvoda: Osmerici optuženih uvjetno po godinu zatvora

- Analizom prikupljenih podataka može se zaključiti da se na zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi, pronevjeru u službi, nesavjestan rad u službi odnosi gotovo 70 posto od ukupnog broja počinjenih koruptivnih krivičnih djela – piše u dokumentu.

Nadalje se ističe prisustvo koruptivnog ponašanja kod zaposlenih u javnoj službi, te da se u većem broju slučajeva radi uglavnom o nižepozicioniranim službenicima i zaposlenicima, mada je registrovano i koruptivno ponašanje pojedinih visokopozicioniranih lica.

Navodi se da, iako se brojne institucije u BiH bave problemom korupcije i upozoravaju na njen visok nivo, nema pokazatelja da ona ima tendenciju opadanja, već naprotiv.

- Kada su u pitanju sektori koji su najpodložniji korupciji procjene su da će i u narednom periodu najviše korupcije biti u onim oblastima administracije sa kojima građani imaju najviše kontakta i preko kojih ostvaruju svoje najvažnije potrebe kao što su: zdravstvo, obrazovanje, policija, sudski sistem, urbanizam, socijalna pitanja i tako dalje – procjenjuje se u ovom dokumentu.

Procjene su da će i u narednom periodu trgovina oružjem ostati jedna od oblasti djelovanja organizovanih kriminalnih grupa.

- Na osnovu raspoloživih podataka evidentan je nastavak trenda iz prethodne procjene da na području Bosne i Hercegovine i dalje egzistiraju velike količine naoružanja zaostalog iz perioda konflikta, te da se isto krijumčari, nelegalno prodaje na tržište Evropske unije, gdje postoji rast potražnje na "crnom tržištu" od lica koja se dovode u vezu sa organiziranim kriminalom i terorizmom – piše u dokumentu "Procjena prijetnje od organizovanog kriminala u BiH".

Kao glavni razlog ekspanzije organizovanog kriminala navodi se mogućnost ostvarivanja velike i brze finansijske dobiti za članove organizovanih kriminalnih grupa, ali tome doprinose i neadekvatan pravni okvir, društveno-ekonomska i socio-politička situacija u zemlji, obim korupcije, geopolitička situacija u regiji i šire, geografska pozicija države, poroznost granica, neučinkovitost klasičnih metoda borbe protiv ove vrste kriminala.

Sažetak ovog dokumenta možete pročitati ovdje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.