open-navfaktor-logo
search
Zloupotreba položaja
Korupcija pri konkursu i zapošljavanju: SIPA uhapsila tri osobe, među njima dva službenika Granične policije BiH
Pripadnici SIPA-e uhapsili su tri osobe zbog zloupotreba položaja u vezi sa primanjem poklona i drugih oblika koristi, odnosno zbog primanja nagrade radi trgovine utjecajem, potvrđeno je za Faktor u SIPA-i.
24.09.2021. u 11:15
get url
text

Kako nam je kazala glasnogovornica SIPA-e Jelena Miovčić, uhapšena su dva službenika Granične policije Bosne i Hercegovine, te jedan civil.

Dodala je da SIPA u vezi s ovim slučajem pretresa više lokacija na području Kantona Sarajevo i u Srednjobosanskom kantonu.

Osumnjičeni se, kako je saopćeno iz SIPA-e, terete da su tokom 2020. i 2021. godine zahtjevali i primili određeni novčani iznos, kako bi osigurali prijem u radni odnos u Graničnu policiju Bosne i Hercegovine.

- U toku su pretresi objekata na više lokacija s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Aktivnosti se realizuju po naredbama Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, uz podršku Obavještajno sigurnosne agencije BiH, Uprave policije MUP-a Srednjobosanskog kantona, Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, Policijske uprave Istočno Sarajevo i Policijske uprave Posušje - saopćila je SIPA.

Uhapšene osobe će biti sprovedene u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade, nakon čega će, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocu biti predata Tužilaštvu Bosne i Hercegovine na dalje postupanje.

Iz Tužilaštva BiH su saopćili da sa SIPA-om provode aktivnosti u borbi protiv korupcije, te da postupajuća tužiteljica zajedno sa timom iz SIPA-e koordinira aktivnosti policijskih službenika na terenu. Dodaju da se u okviru ove akcije na terenu nalazi više desetaka policijskih službenika SIPA-e.

- Aktivnosti se provode u okviru predmeta u kojem se istražuje korupcija prilikom procedura konkursa i uposlenja u Graničnoj policiji BiH. Bit će obavljeni i pretresi određenih službenih prostorija institucija BiH. S obzirom na to da su aktivnosti u toku, u ovom trenutku ne možemo dati više informacija ili detalja - saopćilo je Tužilaštvo BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.