open-navfaktor-logo
search
Ministar prijeti
Košarac: Ako Vijeće ministara ne usvoji istočnu interkonekciju, blokirat ćemo projekte za Federaciju
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac rekao je da Vijeće ministara BiH na prvoj narednoj sjednici mora prioritetno usvojiti prijedlog za zaključivanje međunarodnog sporazuma sa Srbijom o izgradnji gasne istočne interkonekcije.
20.02.2023. u 10:51
get url
text

- Ukoliko do četvrtka gasna istočna interkonekcija ne bude uvrštena na dnevni red Vijeća ministara BiH, moj stav je da sjednica uopće ne treba da bude održana. Smatram da ne treba odlučivati o bilo kojem pitanju dok ne otvorimo prostor za potpisivanje sporazuma koji će omogućiti izgradnju istočne interkonekcije - poručio je Košarac.

Ukoliko izostane davanje saglasnosti na izgradnju gasne istočne interkonekcije, kao jednog od strateških projekata u Republici Srpskoj, Košarac je upozorio da će to negativno utjecati na realizaciju drugih projekata u Federaciji BiH.

Kako je istakao, "na blokade iz Federacije BiH bit će odgovoreno recipročnom mjerom".

- Konkretno, ako Vijeće ministara BiH u četvrtak ne uvrsti i ne usvoji tačku koja se odnosi na izgradnju istočne interkonekcije, kao resorni ministar neću dati saglasnost na projekte koje je Federacija BiH kandidovala za sufinansiranje investicionih projekata, kao i projekata tehničke pomoći u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan - naveo je.

On je precizirao da je riječ o ukupno devet projekata za Federaciju BiH, od čega je sedam iz oblasti energetike, a dva su iz oblasti životne sredine.

- Mi nismo za opstrukciju i sprečavanje razvoja Federacije BiH, ali nećemo dozvoliti da bilo ko blokira strateške projekte u Republici Srpskoj. Insistiramo na fer i izbalansiranom pristupu kada je u pitanju realizacija projekata i toga moraju biti svjesni partneri iz Federacije BiH - poručio je Košarac.

Kako je istakao, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je u saradnji i punoj koordinaciji sa nadležnim ministarstvom iz Republike Srpske pripremilo nacrt prijedloga za zaključivanje međunarodnog sporazuma sa Srbijom o izgradnji gasne istočne interkonekcije.

- Uradili smo svoj dio posla, pripremili potrebnu dokumentaciju i mišljenja nadležnih institucija, te u skladu sa procedurama, još u prošloj godini uputili nacrt prijedloga na usvajanje Vijeću ministara BiH - kazao je Košarac.

On je rekao da je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH dodatno slalo mnoštvo urgencija kako prethodnom, tako i aktuelnom sazivu Vijeća ministara BiH kako bi ova tačka bila uvrštena na dnevni red sjednice.

- Izgradnja istočne interkonekcije je naš prioritet, jer se radi o projektu koji će za rezultat imati povećanje bezbjednosti snabdijevanja potrošača prirodnim gasom i obezbijediti dugoročnu energetsku stabilnost u Republici Srpskoj. To je projekat koji će doprinijeti bržem ekonomskom razvoju, poboljšanju standarda i kvaliteta života, kao i zaštiti životne sredine. Potpuno je neshvatljivo, nelogično i nedopustivo da se bilo ko protivi njegovoj realizaciji - zaključio je Košarac, saopćilo je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.