open-navfaktor-logo
search
Sjednica danas
Košarac će u Vijeću ministara BiH tražiti odbacivanje presude Evropskog suda, pristupanje BRICS-u...
Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH zatražit će informaciju o statusu SNSD-ovih prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH i prestanku važenja mandata stranim sudijama.
31.08.2023. u 11:16
get url
text

VEZANI TEKST - Muhasilović o Dodikovom prijedlogu: BiH ne može postati članica BRICS-a, to je suludi populizam

Najavio je i da će kolegama u Vijeću ministara BiH predložiti usvajanje zaključka o odbacivanju odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Slaven Kovačević", te inicijativu o pristupanju BiH uniji BRICS.

Govoreći o SNSD-ovim prijedlozima, Košarac je za Srnu rekao da zakoni o Ustavnom sudu BiH i prestanku važenja mandata stranim sudijama moraju ići u proceduru paralelno sa Zakonom o Sudu BiH i ostalim pitanjima iz 14 prioriteta, u skladu sa zaključcima Narodne skupštine RS-a.

- To je naš politički stav, to je politika predsjednika Milorada Dodika i politika institucija Srpske. Insistiramo na tome da zakoni o Ustavnom sudu BiH i prestanku važenja mandata stranim sudijama budu usvojeni u što skorijem vremenskom roku - rekao je Košarac.

Zbog toga će danas od ministra pravde Bosne i Hercegovine Davora Bunoze (HDZ) tražiti potpunu informaciju o tome u kojoj fazi je radna grupa za pravosuđe po pitanju ova dva zakona.

Kada je riječ o odluci Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Kovačević", Košarac je ustvrdio da je ovakva odluka neprovodiva, te da predstavlja "grubi nasrtaj na ustavni poredak i Dejtonski mirovni sporazum".

VEZANI TEKST - Zastupnici "Trojke" u PSBiH pozdravili donošenje presude Suda u Strazburu

- Danas ću predložiti da Vijeće ministara usvoji zaključak kojim se odbacuje presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Kovačević" - rekao je Košarac.

Dodao je da će predložiti da Vijeće ministara razmotri inicijativu o pristupanju Bosne i Hercegovine BRICS-u, uniji koju su osnovali Brazil, Rusija, Indija, Kina i Јužnoafrička Republika.

Ustvrdio je da potencijalno članstvo u BRICS-u ne isključuje članstvo u EU, te da "sasvim sigurno nije politički uvjetovano, što je, nažalost, praksa EU-a u odnosu prema BiH".

- Zašto ne bismo otvorili diskusiju o članstvu u BRICS-u, uniji naših prijateljskih zemalja koje promovišu ekonomsku saradnju i politički dijalog. Činjenica je da ova unija ima sve važniju ulogu u globalnim okvirima, ali i da su brojne zemlje pokazale zainteresovanost za pristup ovoj organizaciji. Ne postoji razlog zašto ne bismo otvoreno razgovarali, te razmotrili mogućnosti i perspektive eventualnog članstva BiH u ovoj međunarodnoj uniji - rekao je Košarac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.