open-navfaktor-logo
search
Prvi problemi
Košarac: Iz FBiH su molili da čekamo dok formiraju Vladu, stvoreni uvjeti za glasanje o plinovodu sa Srbijom
Ne postoji nijedan razlog da na prvoj narednoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine ne glasamo o Novoj istočnoj interkonekciji!, poručio je Staša Košarac, državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. 
01.05.2023. u 18:54
get url
text

- Stvorene su sve pretpostavke za to, čak je i formirana nova federalna Vlada. To je bila molba političkih struktura iz FBiH, što smo uvažili i ispoštovali. Republika Srpska i njeni predstavnici na zajedničkom nivou bili su maksimalno korektni i s pravom očekujemo isti odnos. Mi smo za fer politiku i jednak pristup, odnosno podršku strateški važnim razvojnim projektima - rekao je Košarac. 

Danas je i njegov stranački šef Milorad Dodik Milorad Dodik, poručio ukoliko "Istočna interkonekcija" ne bude na dnevnom redu neće funkcionirati ni Vijeće ministara.

- Ako ne bude na dnevnom redu na sljedećoj sjednici, naši ljudi tamo će procijeniti i odlučiti - kazao je Dodik za RTRS.

Prije nekoliko dana Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH rekao je da je "sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine zakazana za 27. april odgođena zbog problema između ministara iz SNSD-a i "Trojke".

VEZANI TEKST - Dodik: Vijeće ministara neće raditi ako se na dnevni red ne stavi "Istočna interkonekcija"

Na dnevnom redu sjednice trebali su biti sporazumi u vezi s projektima izgradnje dva gasovoda i to Nova istočna interkonekcija, prema Srbiji, te Južna interkonekcija, prema Hrvatskoj. Za dnevni red bili su predloženi i zakon o vanjskim poslovima, izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću...

Istakao je da su imali dogovor da će tako i biti, a onda je jučer na kolegiju rečeno da iz SNSD-a to neće podržati.

- Kolega Zoran Tegeltija (SNSD), zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH, jučer je na kolegiju Vijeća ministara rekao Zukanu Helezu (SDP), zamjeniku predsjedavajuće i ministru odbrane BiH, da oni neće podržati ove zakone o kojim smo razgovarali i sa Miloradom Dodikom (liderom SNSD-a) – naglasio je Konaković.

Kazao je da to nije saradnja i da ne pristaju na takve vrste ucjena, te da ih još jednom pozivaju da se nastave dogovarati.

- Ovo je prvi put da su pokušali proigrati naš dogovor. Zato nije bilo sjednice Vijeća ministara BiH – rekao je Konaković.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.