open-navfaktor-logo
search
Veliki planovi
Košarac ponovo lobira za Otvoreni Balkan i izvoz vina, šta o tome kažu poslodavci i poljoprivrednici u FBiH
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac (SNSD) u planovima za 2024. naveo je kako će, "uz punu koordinaciju i aktivnosti sa entitetskim ministarstvima, biti stavljene određene direktive Evropske unije kada je u pitanu sektor poljoprivrede" te je najavio nove razgovore o eventualnom ulasku BiH u ekonomsku zonu Otvoreni Balkan koju čine Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija.   
03.01.2024. u 13:19
get url
text

VEZANI TEKST - Poljoprivrednici iz FBiH traže od Košarca isti tretman po pitanju plaćanja šteta

- Košarcu ne vjeruju poljoprivrednici iz Federacije BiH, kao ni iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska. On je zaokupljen time kako izvoziti vina u EU jer proizvodi rakiju. Dalje, on preferira poljoprivrednike iz RS-a, kao što je bio slučaj u saniranju šteta nastalih zbog svinjske kuge.

Pritom je zaboravljao proizvođače iz FBiH koji su pretrpjeli velike štete zbog poplava. Također, izbjegavao je uvesti prelevmane za robu iz Srbije, pokazavši tako čije interese ustvari štiti - kaže za Faktor Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH. 

Smatra da će Košarcu, ukoliko dođe do razgovora, ponoviti svoj najvažniji zahtjev.

- Već duže vrijeme insistiramo na formiranju institucije na nivou države BiH koja bi se bavila poljoprivredom. Uostalom, na tome insistira EU jer želi imati samo jednu adresu u BiH s kojom će razgovarati, dogovarati isplatu grant sredstava, povoljnih kredita... Ovako imamo adrese u dva eniteta, 10 kantona, Brčko distrktu BiH... - ističe Bićo.

VEZANI TEKST - Korać: "Srpski svet" je originalni plan Miloševića, Vučiću je Otvoreni Balkan samo paravan za udar na BiH

Košarac se i u 2023. svojski trudio, da uz dugogodišnje veličanje svog stranačkog šefa Milorada Dodika, širi narativ o neophodnosti ulaska BiH u Otvoreni Balkan. Ovaj put je najavio lobiranje kod privrednika u FBiH.

- Kao privrednik možemo razgovarati o ekonomskom aspektu tog projekta. Gledano sa čisto ekonomskog stanovništa, Otvoreni Balkan ima smisla, proširenje tržišta, brži protok roba i usluga, konkurentnost... U BiH ima jakih, modernih kompanija kojima bi otvaranje regionalnog tržišta otvorilo nove, profitabilne perspektive.

Ima vjerovatno i negativnih strana, ali o tome računa trebaju voditi političari. Je li opcija Otvoreni Balkan ili nešto drugo, može se i treba razgovarati - kaže za Faktor Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.