open-navfaktor-logo
search
Zeleni klimatski fond
Košarac postavio ultimatum direktorici EBRD-a: Projekti moraju biti jednako zastupljeni u RS-u i FBiH
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu sa direktoricom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuelom Naessl.
06.09.2023. u 11:52
get url
text

Na sastanku je razgovarano o mogućnosti da EBRD, pored dosadašnjih partnera UNDP-a i FAO-a, bude formalni implementacioni partner BiH za Zeleni klimatski fond.

Istaknuto je da je to preduvjet za uključivanje BiH u programe EBRD-a za zelene gradove i ozelenjavanje finansijskog sistema, te pristupanje sredstvima Zelenog klimatskog fona kroz pomenute programe.

Košarac je u svojstvu kontakt tačke BiH za Zeleni klimatski fond, istakao je da će Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa (MVTEO) BiH, uz prethodnu saglasnost entitetskih institucija, dati potrebnu saglasnost EBRD-u da bude implementaciona agencija za sredstva ovog fonda, pod uvjetom da projekti budu jednako zastupljeni u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

- Mi smo opredijeljeni za saradnju sa EDRD-om, ali insistiramo na jednakom pristupu u realizaciji projekata u RS-u i Federaciji BiH. Ukoliko se uoči diskriminatorni odnos EBRD-a prema RS-u u realizaciji projekata, povući ćemo saglasnost, nakon čega ova banka gubi status našeg partnera za korištenje sredstva Zelenog klimatskog fonda za projekte u BiH - naglasio je Košarac, saopćio je MVTEO.

On je istakao da je potpuno neprihvatljiva praksa određenih institucija EU-a da politički uvjetuju RS blokadom određenih projekata, te naglasio da institucije RS-a postupaju u skladu sa Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom. Dodao je također da RS uvijek ima spremne razvojne projekte, u skladu sa zvaničnom politikom svojih institucija.

- Politička uvjetovanja EU-a negativno utječu na odnose u BiH i dodatno komplikuju situaciju u zemlji. Budući da je EBRD institucija međunarodnog karaktera, očekujem da neće podleći pritiscima evropskih zvaničnika, te da će nastaviti saradnju sa svim nivoima vlasti u BiH na obostranu dobrobit - istakao je ministar Košarac.

Direktorica Naessl ponovila je stav da će EBRD nastaviti sa pripremom i implementacijom projekata u RS-u, Federaciji BiH i Brčko Distriktu.

Kada je riječ o programu za zelene gradove, na sastanku je istaknuto da su u  ovaj instrument do sada bili uključeni gradovi Banja Luka, Sarajevo, Zenica i Brčko, ali da nisu imali pristup finansiranju iz Zelenog klimatskog fonda putem EBRD-a.

- Važno je da u ovaj instrument uključimo Doboj, Istočno Sarajevo i druge općine u RS-u i Federaciji BiH, kako bi se otvorila mogućnost da imaju pristup donatorskim sredstvima Zelenog klimatskog fonda, te tehničku asistenciju i koncesione zajmove kod EBRD-a - naglasio je Košarac.

Direktorica Naessl informisala je Košarca i o Instrumentu za ozelenjavanje finansijskog sistema, čiji je cilj ojačati kapacitete finansijskih institucija kako bi bolje upravljale rizicima koji se odnose na klimatske promjene u njihovom portfoliju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.