open-navfaktor-logo
search
Revizorski izvještaj
Košarac prekoračivao limit za reprezentaciju, kako su njegovi savjetnici "vraćeni" u državnu službu
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac prekoračio je limit za reprezentaciju, odnosno ugostiteljske usluge, i to više puta u značajnijem iznosu, a za to nije naveo obrazloženje.
17.08.2023. u 08:42
get url
text

VEZANI TEKST - MVTEO: Mimo odluke odsjedali u hotelu s pet zvjezdica, problematično održavanje ministrovog službenog auta...

Tako je prošle godine na internu reprezetnaciju potrošio ukupno 11.522 KM, a limit je bio 7.200 KM za godinu, odnosno 600 KM mjesečno.

- Uvidom u pomoćne evidencije i račune izdataka za usluge interne reprezentacije za ministra, konstatirano je da su isti više puta prekoračeni u značajnijim iznosima, bez navođenja posebnog obrazloženja prekoračenja. Naime, mjesečni limit za usluge interne reprezentacije ministra iznosi 600 KM odnosno 7.200 KM na godišnjem nivou. Predmetni izdaci su na godišnjem nivou realizirani u iznosu 11.522 KM. Za prekoračeni iznos nije dato obrazloženje – piše u revizorskom izvještaju o načinu trošenja budžetskog novca Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u prošloj godini.

Ovo nije jedina zamjerka koju su imali državni revizori. Propusta je bilo kod imenovanja savjetnika i zapošljavanja.

Utvrđeno je da je ministar za svoje savjetnike postavio dva državna službenika i to prije nego što su "odradila" probni rad u Ministarstvu, koji je propisan Zakonom o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine. Ova dva službenika su postavljena na radna mjesta u Ministarstvu u maju 2021, a nepun mjesec kasnije su "povučeni" za savjetnike.

- Navedenim osobama su izdana rješenja o neplaćenom odsustvu iz Ministarstva iako nisu okončale probni rad, bile ocijenjene i potvrđen njihov status kao državnih službenika u slučaju ocjene "zadovoljava" ili dobile otpust iz državne službe u slučaju dobivene ocjene probnog rada "ne zadovoljava" – pišu revizori.

Nadalje, s obzirom na to da su dva mjesta u Ministarstvu ostala upražnjena nakon što je Košarac imenovao ta dva savjetnika, aktivirana je rezervna lista uspješnih kandidata kako bi se popunila dva mjesta državnih službenika.

Što se tiče savjetnika, oni su vraćeni u državnu službu s krajem 2022. godine, ali ne na mjesta na koja su primljeni po proceduri konkursa.

- Posljedica navedenog postupanja je izostanak prolaska državnih službenika kroz obavezni period probnog rada, izostanak ocjenjivanja probnog rada te samim tim izostanak izlaganja navedenih osoba riziku dobijanja nezadovoljavajuće ocjene probnog rada zbog čega su mogle izgubiti status državnog službenika – navedeno je u revizorskom izvještaju.

VEZANI TEKST - Savjetnici u Vijeću ministara BiH mjesečno koštaju barem 120.000 KM

Također, revizija je utvrdila i da je u kabinet ministra imenovan savjetnik koji ima više od 40 godina staža osiguranja.

Propusti su utvrđeni i kod troškova održavanja službenih vozila. Naime, na održavanje "audija A6", kojeg koristi kabinet ministra, je od 2018. do 2021. godine potrošeno nešto više od 80.000 KM, a u prošloj godini dato je oko 10.700 KM. Nadalje, veliki iznosi su davani i za održavanje službenog "passata", i to samo u 2022. godini oko 25.000 KM.

Interesantno je da je servis vršen kod ovlaštenog servisera s kojim je ugovorena garancija za dobro izvršenje posla, ali su ipak više puta vršene popravke istih ili sličnih kvarova, što ukazuje da Ministarstvo nije upućivalo reklamacije već je redovno plaćalo popravke.

- Popravke službenih vozila vršene su u Mostaru kod izabranog dobavljača iako je sjedište institucije u Sarajevu. Ovakvo postupanje direktno utječe na nastajanje drugih troškova (troškovi dnevnica, troškovi upotrebe vozila) – istakli su revizori.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.