open-navfaktor-logo
search
"Važni prijateljski odnosi"
Košarac primio ruskog ambasadora i potvrdio: Glasao sam protiv izjave Energetske zajednice, BiH treba biti neutralna
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas u Sarajevu ambasadora Ruske Federacije Igora Kalabuhova, s kojim je razgovarao o aktuelnim političkim i ekonomskim temama.
20.12.2022. u 12:54
get url
text

Kako je saopćeno iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Košarac je informisao ambasadora Kalabuhova da je na sastanku Ministarskog vijeća Energetske zajednice u Beču glasao protiv ukrajinskog prijedloga da se usvoji izjava kojom se, kako je navedeno, "osuđuje ruski agresivni rat protiv Ukrajine, te korištenje resursa i energije za ucjenu evropskih ekonomija i društava, uključujući ugovorne strane Energetske zajednice".

- Glasao sam protiv ukrajinskog prijedloga, uvažavajući stav da BiH treba da bude neutralna spram dešavanja u Ukrajini - poručio je Košarac.

Na sastanku je razgovarano o implementaciji izbornih rezultata i procesu formiranja vlasti. Istaknuto je da je Ruska Federacija garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da su njegovo poštovanje i dosljedna primjena od ključne važnosti za ukupne odnose u BiH.

VEZANI TEKST - Košarac odbio podržati zaključke kojim Energetska zajednica osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu

Košarac je izrazio opreznost kada je u pitanju odluka Evropske unije da BiH dodijeli kandidatski status.

- Ako je Evropska unija iskrena i želi da BiH bude njen član, neka napravi prvi korak i dokaže iskreni pristup insistiranjem na ukidanju Ureda visokog predstavnika i odlasku stranih sudija iz Ustavnog suda BiH - poručio je Košarac.

On je ponovio zahvalnost ruskoj strani na neprihvatanju legitimiteta Christiana Schmidta kao visokog predstavnika u BiH, budući da nije imenovan u skladu s procedurama, međunarodnim pravom i Aneksom 10 Ustava BiH, odnosno Dejtonskog sporazuma.

Sagovornici su ukazali na važnost dobrih i prijateljskih bilateralnih odnosa i nastavka ekonomske saradnje Ruske Federacije i BiH, te na značaj realizacije kapitalnih infrastrukturnih projekata u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.