open-navfaktor-logo
search
Revizija MVTEO
Košarac stimulisao mimo pravilnika, na službeni put išli bez poziva, putni nalozi davani retroaktivno
Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine skrenuo je pažnju na niz nepravilnosti u radu i trošenju novca Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa (MVTEO) BiH u prošloj godini. Između ostalog, problemi su uočeni kod službenih putovanja, održavanja službenog vozila ministra, isplate stimulacija, napredovanja zaposlenih, zapošljavanja, finansiranja sajmova.
04.08.2021. u 16:41
get url
text

- Ponovo je konstatovano da pojedini putni nalozi u inostranstvu nemaju pozive za službeni put na osnovu kojih se potvrđuje tačnost obračuna putnih troškova – piše u izvještaju Ureda za reviziju.

VEZANI TEKST - Košarac uvjetuje odlazak na EXPO glasanjem protiv Inzkovog zakona

Istaknuto je da Ministarstvo, na čijem je čelu Staša Košarac, nije sačinilo Plan službenih putovanja, a konstatovano je i retroaktivno izdavanje putnih naloga, odnosno izdavanje putnih naloga nakon obavljenog službenog puta.

Također, revizori su ustanovili, ponovo, ekonomski neopravdano ulaganje u održavanje službenog vozila u kabinetu ministra.

- Pored preporuke iz Izvještaja o reviziji da se preispita značajno ulaganje u održavanje vozila u kabinetu ministra, u 2020. godini su također izdvojena značajna sredstva za održavanje službenog vozila "audi A6" proizvedenog 2015. godine, a koja su iznosila 19.634 KM. Ističemo da su u 2018. godini ulaganja u navedeno vozilo iznosila 11.798 KM, a u 2019. godini 16.233 KM.

Smatramo da nije postojala ekonomska opravdanost i isplativost ulaganja u predmetno vozilo imajući u vidu sklonost istog učestalim kvarovima – navodi se u revizorskom izvještaju uz napomenu da je konačno u ovoj godini planirana prodaja ovog vozila.

Neprimjerene stimulacije i ugovori o djelu

Napomenuto je da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa ima osam službenih vozila, a pravo da ih koriste 24 sata dnevno imaju ministar, zamjenik ministra i sekretar.

Kada su u pitanju stimulacije, one su isplaćene u decembru za 105 zaposlenih u iznosu od 230 KM i 250 KM po osobi. Prema pravilniku, prijedlog za isplatu stimulacije podnosi rukovodilac organizacione jedinice Ministarstva, zamjenik ministra i sekretar Ministarstva. Međutim, u ovom slučaju stimulacije su isplaćene na prijedlog i po rješenju ministra.

- Smatramo da isplata stimulacije u jednom mjesecu za značajan broj zaposlenih uz obrazloženje povećanog obima poslova, nije primjereno, imajući u vidu stvarni obim posla i način rada zaposlenih u okolnostima uzrokovanim pandemijom COVID-19 – upozorili su revizori.

VEZANI TEKST - Ministri iz RS-a bojkotuju rad Vijeća ministara BiH, ali će potpisati naloge za plaće

Utvrdili su i da je odlukom ministra, bez prethodno definisanih potkriterija, 30 zaposlenih napredovalo u viši unutrašnji platni razred.

Revizori su ponovo imali zamjerke zbog sklapanja ugovora o djelu s obzirom na to da su sklapani i na 12 mjeseci. To znači da nisu sklopljeni za poslove privremenog karaktera, što bi trebala biti njihova svrha.

Ugovori o djelu sklopljeni su sa 19 osoba na iznos od 150 KM do 2.500 KM mjesečno.

- Od ukupno angažovanih 19 izvršilaca, njih 12 je bilo angažovano za poslove koji su predviđeni sistematizacijom radnih mjesta u Ministarstvu za čije angažmane je ukupno isplaćeno 65.380 KM neto – stoji u izvještaju.

Sedam ljudi je angažovano u kabinetu ministra. Između ostalog, po ugovoru o djelu bila su zaposlena tri tehnička sekretara za koje je mjesečno davano 800 KM, 1.000 KM je dobijala osoba angažovana za pripreme i vođenje press konferencija i pisanje saopćenja, na pet mjeseci su bila angažovana dva savjetnika ministra koji su dobijali 900 i 1.500 KM, a 1.500 KM je dobijao i vozač ministra koji je po ugovoru o djelu bio angažovan cijelu godinu.

Utvrđeno je i da su tri zaposlenika primljena zastalno, putem javnog oglasa, a da za to nije bila osigurana saglasnost Vijeća ministara BiH.

Grantovi za neodržane sajmove

Nedostaci su utvrđeni i kod dodjele grantova za podršku sajmovima u zemlji, na šta je potrošeno 300.000 KM. Novac je dobilo 18 organizatora u rasponu od 3.000 KM do 75.000 KM.

Tako od ovih 18, pet manifestacija/sajmova nije održano zbog pandemije koronavirusa (ukupno im je dodijeljeno 138.000 KM), tri manifestacije su održane online (ukupno dodijeljeno 26.000 KM) i deset je održano (ukupno dodijeljeno 136.000 KM).

- Mišljenja smo da načinom dodjele sredstava tekućih grantova za 2020. godinu nije postignuta svrha dodjele sredstava u smislu podrške domaćim izlagačima i promociji i razvoju privrede u BiH, nego je veći značaj dat organizatorima sajamskih manifestacija – naveli su revizori.

U njihovom izvještaju je skrenuta pažnja na to da je Odlukom o kriterijima omogućena retroaktivna dodjela sredstava za pokrivanje troškova za održane manifestacije, kao i troškova oko pripreme manifestacija koje nisu održane.

Ured za reviziju je istakao i nepravilnosti kod evidentiranja rashoda. Naime, u 2020. godini evidentirani su rashodi koji su zapravo nastali u 2021. godini, dakle retroaktivno.

- Ministarstvo je na osnovu ugovora za nabavku serverske mrežne opreme i usluga zaključenim 22. januara 2021. godine evidentiralo rashode u iznosu od 69.906 KM na teret budžeta za 2020. godinu i kratkoročna razgraničenja za isti iznos. Međutim, uzimajući u obzir datum zaključenja ugovora Ministarstvo nije moglo razgraničiti sredstva na teret budžeta 2020. godine – piše u izvještaju.

VEZANI TEKST - Mogućnost zloupotreba: Ko u Parlamentu i drugim bh. institucijama vodi šiht-liste

Slični problemi su uočeni i kod kupovine kompjuterske opreme, na šta je dato skoro 15.000 KM, te kupovine umjetničkih slika za 2.000 KM.

- Ugovori o nabavci računarske opreme u vrijednosti 14.859 KM i umjetničkih slika u vrijednosti 2.000 KM ne sadrže datum potpisivanja ugovora od strane dobavljača, a ugovorima je precizno definisano da isti važe od datuma kada ga potpišu obje strane. Na ovaj način se ne može utvrditi tačan datum stupanja na snagu ugovora, a time ni osnov za evidentiranje stvorenih obaveza po osnovu zaključenih ugovora na teret budžeta tekuće godine – piše u izvještaju.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa je u prošloj godini ukupno potrošilo oko 8,7 miliona KM, od čega oko 5,2 miliona KM na bruto plaće, oko 780.000 KM na naknade zaposlenih, a oko 89.700 KM na izdatke za upotrebu vozila.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.