open-navfaktor-logo
search
Poriče blokadu
Košarac: Suverenitet partnera iz FBiH gradi američki ambasador, pustite više te sarajevske žvake
Danas je održana sjednica Vijeća ministara BiH, a novinarima se obratio i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac. Poručio je da partneri iz Federacije BiH nemaju suverenitet u donošenju odluka.
03.10.2023. u 18:09
get url
text

- Ne možemo raspravljati niti o jednom od zakona, a da prije toga radna grupa ne predloži Vijeću ministara Zakon o ustavnom sudu i prestanku rada stranih sudija - rekao je Košarac.

Košarac je istaknuo da je FBiH zarobljena narativom koji nameće Američka ambasada, ali je i dodao da ne bježi od ključnih 14 prioriteta.

Novinarka N1 je naglasila da među 14 prioriteta nema Zakona o Ustavnom sudu, a radna grupa o kojoj se počelo pričati još u augustu nije dala definisane rokove za djelovanje, što se može zaključiti i iz određenih neslaganja članova.

- Mi smo rekli u oktobru najdalje. Krajem septembra, početkom oktobra treba da bude ponuđeno rješenje pred Vijećem ministara, ja očekujem da će grupa raditi svoj posao. Ona je dobila prijedlog SNSD-a, dobila je prijedlog RS-a, davno. Ne onako kako neko pokušava sarkastično da kaže "ispod stepenica" nego putem narodnog predstavnika RS-a u radnoj grupi. Sjetimo se da smo prihvatili da proširimo grupu sa stučnjacima iz ustavnog prava, iz sva tri konstitutivna naroda. Da to pitanje riješimo.

Imamo legitimno pravo, problem je što nam se nekada čini da nemamo partnera koji imaju suverenitet u donošenju odluka. Republika Srpska i njeni predstavnici imaju suverenintet u donošenju odluka kroz institucije, kao što je na primjer NSRS. RS legitimno dostavlja svoje mišljenje kroz odluke i njeni predstavnici to tretiraju u dogovorima s partnerima. Čini mi se da dio partnera iz Federacije nemaju tu vrstu suvereninteta. I zato se vrtimo u krug. To je moje mišljenje - rekao je Košarac i dodao:

- U oktobru je radna grupa trebala izaći sa usaglašenim prijedlogom. Radna grupa je dobila zadatak da ima finalni dokument iz pravosuđa, i mi to nemamo.

Na pitanje novinarke je li realno ako radna grupa u augustu objavi rad, da za dva mjeseca se kompleksno pitanje ne riješi i da se blokiraju dalji procesi, Košarac je odgovorio:

- Šta blokira? Je li danas Vijeće ministara imalo sjednicu? Je li Vijeće ministara donosilo odluke? Ne možemo raspravljati jednostrano. Mi tražimo suverene partnere iz Federacije da donosimo odluke. Čini mi se da njihov suverenitet gradi američki ambasador u BiH i da bez njega ne smiju ništa. Čini mi se da postoje takvi politički potezi u BiH da se odstupa od Dejtonskog sporazuma. Imamo nelegitimnog visokog predstavnika, nemamo stav jednog dijela predstavnika iz Federacije o tom pitanju. Od njega prave neku veličinu, a dobro znaju da je on nelegitiman. Ne mogu građani utvrđivati legitimnost visokog predstavnika, postoje institucije i znamo šta su one rekle - naveo je on.

Dalje je retorički pitao ko je dostavio plan deeskalacije i dodao da je SNSD to napravio prvi, potom HDZ i nakon izvjesnog vremena partneri iz "Trojke".

- Onda se ovdje u Sarajevu razvija atmosfera da neko nešto uvjetuje, da neko nešto ne razumije. Čuo sam konstataciju da Milorad Dodik nešto ne razumije neke stvari. Vrlo dobro znamo nacionalnu strukturu Ministarstva vanjskih poslova. Koliko ima Srba, koliko ima pomoćnika. Pustite više te sarajevske žvake - zaključio je Košarac, piše N1.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.