open-navfaktor-logo
search
Bivša premijerka
Kosor: Ne možemo mi iz Hrvatske uređivati BiH; Komšić je izabran po Ustavu i zakonu, nije se sam izabrao!
Jadranka Kosor, bivša premijerka Hrvatske, u razgovoru za N1 naglasila je da u Hrvatskoj "nisu zadovoljni" izborom Željka Komšića u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, ali da kao zemlja koja je članica Evropske unije i koja poštuje vladavinu prava moraju prihvatiti rezultate izbora u susjednoj državi, koja je suverena.
25.01.2024. u 20:07
get url
text

- Ponovit ću ono što sam rekla mnogo puta bh. medijima i to je jedino ispravno polazište – ne možemo mi iz Hrvatske uređivati BiH. Mi kao članica možemo iskreno i punih pluća pomagati sa svojim iskustvom. Ali ne možemo uređivati izmjene Ustava BiH i zakona jer je BiH suverena susjedna država. Naše institucije mogu sarađivati sa bh. institucijama i kad naši najviši dužnosnici dolaze u Sarajevo oni moraju poštivati domaće institucije. Tu nema dvojbe - kazala je Kosor.

Dodala je kako "mnogo Hrvata u Bosni i Hercegovini misli da Komšić nije njihov predstavnik, ali je činjenica da je izabran po istom Zakonu i Ustavu".

- Činjenica jeste i da se taj čovjek – kojeg i ne poznajem, jednom sam ga srela – nije sam izabrao na tu funkciju i nulta tačka je da kad dolaziš u Sarajevo i predstavljaš svoju državu onda je minimum minimuma da poštuješ tu instituciju (Predsjedništvo Bosne i Hercegovine). Jer ako se mi Hrvatskoj zalažemo za pravnu državu onda to moramo kao temeljno načelo, da tako kažem, gurati i promovisati i u susjednoj državi. A šta je to vladavina prava? To je poštivanje institucija. Ponavaljam – niko se u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije sam izabrao nego su to učinili građani. Jesmo li mi zadovoljni tim rezultatom? Nismo, ali moramo to poštivati - kazala je.

Kosor je komentarisala i pismo američkog šefa diplomatije Antonyja Blinkena ministru vanjskih poslova BiH Elmedinu Konakoviću u kome se traži da izvrši pritisak na lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića "kako bi prestao s opstrukcijama" plinskog povezivanja Hrvatske i BiH, zaključivši da "Čović, kao i drugi lideri stranaka koji o nečemu odlučuju, imaju priliku sada pokazati da su zaista opredjeljeni za evropske vrijednosti koje su prije svega vladavina prava i žestoka borba protiv korupcije i kriminala".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.